Край! Турция взе голямо решение за военните си операции

Коментар на президентския говорител Ибрахим Калън

Край! Турция взе голямо решение за военните си операции | StandartNews.com

Турция няма да иска разрешение за провеждане на антитерористични операции, заяви президентският говорител Ибрахим Калън, цитиран от Анадолската агенция, предава БГНЕС. От 20 ноември Турция провежда въздушна операция срещу сирийското крило на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) в Северна Сирия, съобщава се за удари по град Кобани, както и в Северен Ирак. Турският президент Реджеп Ердоган окачестви операцията успешна и не изключи тя да бъде последвана от наземна.

"Турция няма да иска разрешение за извършване на операции, за да осигури националната безопасност на страната", цитиран бе Калън.

Коментирайки реакцията на САЩ спрямо антитерористичната операция на турската армия в Северна Сирия и Ирак, говорителят отбеляза, че Анкара е готова да обсъди темата за предизвикателствата и заплахите със своите съюзници, за да предприеме по-нататъшни съвместни стъпки за премахването им. „При наличие на заплаха, включително нападение или терористична атака, Турция обсъжда ситуацията с всички съюзници в НАТО. Очакваме съвместни стъпки от партньорите, а при липса на такива, както вече заяви президентът Реджеп Ердоган, ние сме готови сами да решим проблема", подчерта той.

Говорителят на турския лидер подчерта, че всички действия на турската армия по границата със Сирия и Ирак се основават на член 51 от Устава на ООН (правото на самоотбрана).

„Съвременната концепция за борба с тероризма включва унищожаване на заплахата в зародиш. Държави, които при най-малката заплаха срещу себе си, без дори да се замислят нанасят удари по територии на десетки хиляди километри от техните граници, сега са възмутени от операциите на Анкара директно по границите на Турция. Подобни критики са индикатор за явно противоречие в позицията на горепосочените държави“, добави той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай