Кравчук: Украйна е на ръба на гражданска война

Кравчук: Украйна е на ръба на гражданска война | StandartNews.com

Киев. Бившият украински президент Леонид Кравчук заяви пред парламента, че страната се намира на ръба на гражданската война, предаде Би Би Си.

Кравчук призова депутатите да помогнат за излизането от кризата.

"Както Украйна, така и целият свят си дава сметка, че страната се набира на ръба на гражданска война", заяви президентът на Украйна в годините 1991-1994. Под аплодисментите на парламента Кравчук призова парламентаристите да изготвят „план за разрешаване на конфликта".

"Всички спорни въпроси трябва да се решават в парламента. Опитвайте се да имате доверие помежду си. Ако управляващото мнозинство във Върховната Рада поставя опозицията на колене, от това няма да излезе нищо. Ако опозицията поставя ултиматуми, също няма да се получи нищо", подчерта Кравчук.

"Това е революция. Това е драматична ситуация и ние трябва да действаме със силно чувство за отговорност", добави Кравчук. Изказването му беше последвано от аплодисменти.

Той съобщи, че заедно с другия експрезидент Леонид Кучма са готови да станат гаранти за изпълнението на договореностите между властите и опозицията за преодоляване на политическата криза вместо това да се чака от чуждестранни гаранти.

В Киев продължава извънредното заседание на парламента, където трябва да бъде обсъден окончателния законопроект за амнистия на участниците в масовите демонстрации.

Правителството на Украйна е готово да положи всички усилия за преодоляване на дълбоката криза в страната, заяви изпълняващият длъжността премиер Сергий Арбузов.

Заместник-кметът на украинската столица Анатолий Голубченко изчисли, че щетите, нанесени на сградите и пътищата в Киев по време на масовите демонстрации, са на стойност около два и половина милиона долара. Организаторите на митинги вече са получили сметката. Никой, обаче не поема отговорността за опозиционните протести на площад "Независимост" - Майдана, и на улица "Грушевски", отбеляза представителят на градската управа.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен разкритикува Русия, че оказва натиск на Киев да не подписва пакта за свободна търговия с Европейския съюз. Според него договорът щеше да е от огромно значение за евроатлантическата сигурност. Расмусен също така осъжда насилието срещу протестиращите в Украйна.

Междувременно, горната камара на руския парламент прие декларация, в която осъжда намесата на Запада във вътрешните работи на Украйна, предде БНР.

Руските сенатори изразяват недоумение и възмущение от заявленията на редица западни политици, които, според тях, безцеремонно се намесват във вътрешните работи на Украйна и умишлено провокират дестабилизацията на обстановката в страната. Сенаторите отбелязват, че масовите безредици нямат нищо общо с мирните протести и изразяват загриженост във връзка с опитите на опозицията да противопостави интересите на едни региони на други. В документа се казва още, че е налице добре организираната кампания за дискредитиране и сваляне на легитимната власт.

Погромите в Киев и в други украински градове, превземането на административни сгради, агресивните действия срещу силите на реда, които доведоха до човешки жертви и значителен брой пострадали, стават с одобрението на тези, които изведоха хората на улицата, се посочва в заявлението на Съвета на Федарацията. Сенаторите отбелязват, че Украйна се намира в състояние на дълбока политическа криза, която може да има тежки последици за нейния народ, държавност и териториална цялост. Като осъжда проявите на насилие, национализъм и ксенофобия, горната камара на Руския парламент призовава всички политически сили в Украйна да търсят пътища за изход от сегашното противоставяне само чрез констуктивен диалог, без ултиматуми и натиск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай