Кралят на Мароко подкрепи палестинската кауза пред Международния съд в Хага

Застъпничеството на Мароко се основаваше на принципите, заложени в „Апела Ал-Кудс/Йерусалим“

Кралят на Мароко подкрепи палестинската кауза пред Международния съд в Хага | StandartNews.com

Кралят на Мароко Мохамед Шести, представляван от своя посланик в Хага Мохамед Басри взе участие в изслушванията на Международния съд, които се провеждат от 19 до 29 февруари. В този контекст мароканският пратеник декларира подкрепата на Рабат за Палестина, на изслушване на 19 февруари, където бе заедно с палестинска делегация, водена от Рияд Ал Малики - палестински министър на външните работи и емигрантите.

Присъствието на Мароко на пледоариите по делото е продължение на активния ангажимент на Кралството пред Международния съд. Мароко представи писмена молба до Международния съд, която Съдът надлежно е взел предвид, става ясно от съобщение на властите в Рабат.

В молбата си Кралство Мароко, чийто суверен е президент на Комитета Ал-Кудс на Организацията за ислямско сътрудничество (OIC), потвърди решимостта си да „работи с всички законни средства в рамките на своя обсег, за да защити правните, историческите, политически и духовен статут на Свещения град и да го запази в неговото уникално призвание като град на мир и срещи за вярващите от всички монотеистични религии“.

Освен това Кралството потвърди „своя активен ангажимент за спазване на международното право и насърчаване на мира в Близкия изток, което изисква прилагането на справедливо, всеобхватно и трайно решение, основано на принципа на две държави: независима палестинска държава на основата на граници от 4 юни 1967 г., с Ал-Кудс/Източен Йерусалим като столица, живееща рамо до рамо с държавата Израел, в мир и сигурност, в съответствие с международната законност, резолюциите на ООН и в продължение на Арабска мирна инициатива“.

Молбата на Мароко

Застъпничеството на Мароко се основаваше на принципите, заложени в „Апела Ал-Кудс/Йерусалим“, подписан на 30 март 2019 г. между крал Мохамед Шести и папа Франциск. Този основен документ подчертава по-специално, че е „важно да се запази Свещеният град Йерусалим/Ал-Кудс Ахариф като общо наследство на човечеството и най-вече за вярващите от трите монотеистични религии, като място за среща и символ на мирно съжителство, където се култивират взаимно уважение и диалог. За тази цел специфичният мултирелигиозен характер, духовното измерение и особената идентичност на Йерусалим/Ал-Кудс Ахариф трябва да бъдат запазени и насърчавани. Затова се надяваме, че пълната свобода на достъп до вярващите от трите монотеистични религии и правото на всеки да упражнява своето поклонение са гарантирани в Свещения град ”.

Освен това в документа, внесен от Мароко, се припомня „консенсусът сред международната общност относно правния статут на израелските селища, създадени в определени части на окупираната палестинска територия – включително Ал-Кудс/Източен Йерусалим“, подчертавайки, че те „представляват пречка за мира и заплашват да стане невъзможно решение за две държави: независима и жизнеспособна палестинска държава в границите от 1967 г., живееща рамо до рамо с държавата Израел, в мир и сигурност“.

„Уреждането на израелско-палестинския конфликт чрез диалог и преговори, в съответствие с преговорната рамка на ООН, и по-специално резолюции 242 и 338 на Съвета за сигурност, остава ключовият момент за траен мир и стабилност в Близкия изток“, се подчертава в пледоарията на Мароко.

Мароко припомни в молбата си посланието на Крал Мохамед Шести по повод честването през ноември 2022 г. на Международния ден на солидарност с палестинския народ, в което суверенът потвърди: „Подчертаваме още веднъж, че блокирането на политическия процес между израелци и палестинци не служи на мира, който искаме да видим царуващ в региона. В същото време ние насърчаваме всеки положителен знак и всяка похвална инициатива, която има вероятност да възстанови климата на доверие и да насърчи началото на отговорни преговори, резултатът от които би бил справедливо, всеобхватно и трайно уреждане на палестинския въпрос, в съответствие с решенията на международната законност и въз основа на реалистичното двудържавно решение.“

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Румцайс
преди 2 месеца

Браво на него.целия свят трябва да се обедини в едно и да е срещу САЩ и Израел.

Откажи