Кой ще влезе в първия кабинет на Джо Байдън?

Бившият посланик в Русия Уилям Бърнс може бие е новият държавен секретар на САЩ

Кой ще влезе в първия кабинет на Джо Байдън? | StandartNews.com

Уилям Бърнс, който беше посланик на САЩ в Русия през 2005-2008 г., вероятно ще стане държавен секретар в администрацията на новоизбрания, макар и неокончателно потвърден, президент Джо Байдън. Вестник „Ню Йорк таймс” публикува списък с потенциални кандидати за ръководни длъжности в новия кабинет. (САЩ е президентска република и държавният глава е начело на правителството - бел.ред.)

Както вестникът припомня, Бърнс, който сега е президент на частната организация с нестопанска цел Carnegie Endowment for International Peace, преди това е бил помощник-държавен секретар на Уорън Кристофър и Маделин Олбрайт, а през 2011-2014 г. е служил като заместник държавен секретар.

За този пост може да бъде издигната също Сюзан Райс, бивш помощник по националната сигурност в администрацията на президента Барак Обама, или сенатор Крис Кунс, член на комисията по външни отношения на Сената, когото „Ню Йорк таймс” нарича един от най-близките приятели на Джо Байдън.

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) може да бъде оглавявано от Том Донилън, който е бил помощник на президента по националната сигурност в администрацията на Обама. Донилън, отбелязва вестникът, работи с Байдън от 1987 г., когато Байдън се кандидатира за първи път. Потенциалните кандидати за поста шеф на ЦРУ включват Аврил Хейнс, която е била заместник-директор на ЦРУ и заместник-помощник на президента по националната сигурност, и Майкъл Морел, бивш заместник-директор на ЦРУ.

Вестникът посочва като кандидати за поста директор на националното разузнаване Сюзън Гордън, бивш заместник-директор на националното разузнаване в администрацията на Тръмп, която работи в разузнаването от 40 години, както и Лиза Монако, съветник по вътрешна сигурност в администрацията на Обама. Вестникът посочва Антъни Блинкен, бивш заместник-държавен секретар на САЩ по време на администрацията на Обама, като кандидат за поста помощник на президента по националната сигурност.

Според вестника сенаторът Тами Дъкуърт от Илинойс, която участва в бойните действия в Ирак през 2004 г. и загуби двата си крака при хеликоптерна катастрофа, може да бъде номинирана за поста на министър на отбраната на САЩ. В администрацията на Барак Обама тя е била помощник-секретар по въпросите на ветераните. Вестникът посочва бившата заместник-министър на отбраната по политически въпроси Мишел Флорной, която е била съветник в предизборния щаб на Байдън, като друг кандидат за поста.

„Ню Йорк Таймс” посочва губернатора на щата Вашингтон Джей Инсли, който е предложил инициатива за затваряне на всички електроцентрали, работещи на въглища, до 2030 г., ядрения физик Ърнест Мониц, който е бил министър на енергетиката в администрацията на Обама и бившия заместник-министър на енергетиката в администрацията на Барак Обама Елизабет Шерууд-Рандал, която ръководеше управлението за ядрена безопасност.

Министерството на вътрешната сигурност може да бъде оглавено от сенатора от Флорида Вал Демингс, който е бил шеф на полицията в Орландо, Флорида и има 27 години опит в правоприлагането, или Алехандро Майоркас, който е участвал в преговори с Куба по време на администрацията на Обама.

Според прогнозите на „Ню Йорк таймс” претендентите за поста на главен прокурор (министър на правосъдието в САЩ - бел.ред.) могат да бъдат главният прокурор на Калифорния Хавиер Бисера, бившият сенатор от Алабама Дъг Джоунс, председателят на Демократичния национален комитет Том Перес или бившият заместник-министър на правосъдието в администрацията на Барак Обама Сали Йейтс.

Както отбелязва „Ню Йорк таймс” когато номинира кандидати за министерски постове, Джо Байдън трябва, от една страна, да успокои лявото крило на Демократическата партия, а от друга страна, да получи подкрепа от републиканците, които вероятно ще имат мнозинство в Сената и следователно Байдън вероятно ще включи някои републиканци в своя кабинет с цел подобряване на отношенията с тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай