Конституционният съд на Кувейт разпусна парламента

Конституционният съд на Кувейт разпусна парламента | StandartNews.com

Кувейт. Конституционният съд на Кувейт призна за законни исканията на опозицията и взе решение за разпускане на парламента и провеждането на нови избори, предаде Ройтерс.

Конституционният съд направи своето решение след като отказа искане на опозицията за промени в избирателната система, постановенни от емира на Кувейт, който е наследствен владетел на страната, каза главният съдия Юсеф ал-Мутауа пред репортери.

Случаят има международно значение, защото политическата стабилност в Кувейт, който контролира повече от шест процента от световните запаси от петрол, традиционно зависи от сътрудничеството между правителството и избран парламент, най-старият и най-мощен законодателен орган в арабските държави в Персийския залив.

Кувейт се намира в стратегическа позиция между Саудитска Арабия и Ирак.

Опозицията е оспорила конституционността на промяна в системата за гласуване, направени под влиянието на емира шейх Сабах ал-Ахмед ал-Сабах.

Предсрочни парламентарни избори се проведоха в Кувейт на 1 декември 2012 г. Гласуването бе бойкотирано от опозицията, недоволна от поправките в избирателния кодекс.

Бойкотът доведе до това, че представителите на шиитското малцинство за първи път спечелиха 15 от 50 депутатски мандата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай