Код червено! Мощна буря удари Норвегия

Авиокомпаниите и фериботите преустановиха работа

Код червено! Мощна буря удари Норвегия | StandartNews.com

Източник: Ройтерс

Невиждана буря удари Норвегия. Това е най-мощната буря от над 30 години насам. Стихията събори покриви на къщи и прекъсна електричеството.

Ураганни ветрове с пориви до 180 км/ч удариха някои части на скандинавската страна, съобщи Асошиейтед прес.

Някои райони бяха наводнени, а авиокомпаниите и фериботите преустановиха работа. Затворени бяха училища, пътища, тунели и мостове.

В градче североизточно от Берген, втория по големина град в Норвегия, рано в четвъртък автобус с 14 пътници е бил отнесен от пътя, но се е разминал без пострадали.

Шведският институт по метеорология и хидрология издаде червено предупреждение - най-високата степен на тревога, за западната част на областта Норботенс, която граничи с Норвегия. Издадени бяха и предупреждения за лавини в региона. 

Бурята, наречена от норвежките метеоролози „Ингун“, се появи в централна Норвегия в сряда следобед, а в четвъртък се придвижи на север. В най-северният град на Норвегия Будьо центърът е бил отцепен заради „опасност за живота и здравето“.

Университетската болница в Северна Норвегия съобщи, че е повредена антената на покрива ѝ в град Харстад. „Покривни керемиди летят навсякъде из града и видимостта е лоша“, заяви говорителят на града Ойвинд Арвола пред норвежката телевизия NRK.

Местната полиция потвърди, че наоколо летят отломки. Оттам помолиха хората да избягват да излизат навън, ако е възможно, а ако го правят да внимават за летящи предмети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай