Ключово посещение в Зимбабве. Кой пристигна

Иранския президент пристигна в Зимбабве, завършвайки своята обиколка в Африка

Ключово посещение в Зимбабве. Кой пристигна | StandartNews.com

Президентът на Иран Ебрахим Раиси бе посрещнат днес на международното летище в Хараре от президента на Зимбабве Емерсън Мнангагва, който благодари на лидера на Иран за проявената солидарност, предаде Асошиейтед прес, цитирано от БТА

Агенцията отбелязва, че при пристигането си на последната спирка от своята обиколка на три държави в Африка Раиси е бил приветстван от зимбабвийци, пеещи песни, в които се критикува Запада.

Двете страни са подложени на санкции от страна на САЩ. Обиколката на Раиси в Африка, която включваше също Кения и Уганда, показва усилията на Иран да изгради нови партньорства в опит да смекчи въздействието на тези тежки икономически мерки.

Иран и Зимбабве вече имат създадена съвместна постоянна комисия за политически и търговски отношения. Двете държави се обединяват също така и от общи исторически връзки. Мнангагва благодари на Раиси за помощта на Иран в освободителната война през 70-те години на миналия век, която в крайна сметка доведе до освобождаването на тази държава в Южна Африка от управлението на бялото малцинство, припомня Асошиейтед прес.

"Когато отидохме на война, Иран бе наш приятел. Щастлив съм, че дойдохте, за да покажете солидарност", каза Мнангагва в краткото си обръщение на пистата на международното летище "Робърт Мугабе" Летището носи името на бившия зимбабвийски лидер, свален през 2017 г. с преврат с помощта на Мнангагва.

Десетки поддръжници посрещнаха Раиси на летището в Хараре. Някои от тях развяваха знамената на Зимбабве и Иран, а други държаха плакати с лика на иранския президент. Те пееха и песни, в които се говори за "бели господари", които искат да се месят в работите на Зимбабве. Представители на мюсюлманската общност в страната също дойдоха на летището, за да посрещнат Раиси, който направи и преглед на почетния караул, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай