Кличко с ултиматум към Янукович

Обявено е 8-часово примирие, докато приключи срещата на властта и опозицията

Кличко с ултиматум към Янукович | StandartNews.com

Киев. Украинският опозиционен лидер и световен шампион по бокс Виталий Кличко призова протестиращите да спазват 8-часовото примирие, докато текат преговорите с президента Виктор Янукович. Опозицията постави ултиматум на властта да подаде оставка и да насрочи извънредни избори с цел излизане на страната от тежката политическа криза, граничеща с гражданска война. Вчера беше съобщено за първите жертви - двама загинали от полицейски куршуми и един паднал от покрив, докато се бори с жандармеристите. По различни непотвърдени данни има още загинали. Стотици са тежко ранените в резултат на сблъсъците между протестиращи и силите за сигурност. Разпространява се информация за хора, които изчезват от болниците и не се знае какво се случва с тях. Пребит до смърт е активистът Юрий Вербитский, който е бил отвлечен от киевска болница във вторник вечерта, пише Washington Post. Брат му е открил тялото му в близост до летището. 

Стана ясно, че "Беркут" са използвали бойни патрони, от които са загинали двамата демонстранти вчера. С гумени куршуми жандармеристите стрелят по журналисти от световни медии, за да ги прогонят и да ги накарат да спрат да снимат - тази информация се разпространява в социалните мрежи Facebook и Twitter.

Лидерите на украинската опозиция Виталий Кличко и Арсений Ятсенюк заявиха пред своите съмишленици, че са готови да застанат пред куршумите, но не и да отстъпят. "До 20.00 ч. ще се върна при вас и ще ви информирам за резултата от преговорите", заяви Кличко пред протестиращите, цитиран от Интерфакс. "Задръжте барикадите, но спокойно, докато не свършат преговорите", добави той. 

"Ще вървим напред заедно. Ако ще е куршум в челото - нека е куршум в челото, но честно, почтено и смело", каза по-рано Ятсенюк, който е представител на партията на Юлия Тимошенко и участва във вчерашните преговори с властта. 

Сблъсъците между полиция и протестиращи започнаха с нова сила в неделя през нощта, по общо мнение предизвикани от провокатори. Опозиционните лидери в началото осъдиха насилието, но след като властите втвърдиха реакцията срещу протеста, бяха принудени да заемат по-радикална позиция. От началото на седмицата украинската столица е в подобие на военно положение. Вчера демонстранти докараха камион, пълен със стари гуми, и ги запалиха между своята и полицейската линия. 

Президентът Янукович излезе с изявление, в което се казва, че не иска кръвопролития и използване на сила, но правителството не дава изгледи, че е готово на компромис. Премиерът Микола Азаров нарече протестиращите "терористи" и заяви, че загиналите сами са си виновни за тази съдба. По думите му правителството е нямало друг избор освен да използва сила. След това той замина от Киев за Давос, за да участва в Световния икономически форум. Организаторите обаче оттеглиха поканата му и той няма да говори пред световните лидери в петък, както беше планирано предварително. Не само изказването му в панела, а и участието му в целия форум е отменено след смъртта на протестиращите.

От целия свят беше осъдено насилието, проявено от украинската държава към собствените й граждани. Посолството на САЩ в Киев отмени визите на множество държавни служители, а Вашингтон заплаши, че ще вземе мерки срещу Украйна. Лидерът на Европейските социалисти Сергей Станишев излезе с изявление, в което осъжда ескалацията на напрежението в Украйна. "Шокирани сме от това да видим подобно бързо нарастване на насилието в Украйна и изказваме своите искрени съболезнования на семействата на загиналите" каза Станишев. ,,Остро осъждаме всякакви форми на насилие и призоваваме всички страни, които са замесени, да се въздържат от употребата му", каза още той. С декларация срещу насилието излезе и партия ГЕРБ

Български граждани се събират тази вечер пред украинското посолство в София, за да изразят подкрепата си към протестиращите в Украйна и да почетат паметта на загиналите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай