Клеопатра удави Сардиния (Обзор)

Клеопатра удави Сардиния (Обзор) | StandartNews.com

Рим. Чудовищна буря се разрази в нощта срещу вторник на италианския остров Сардиния и остави градове и села и десетки хиляди жители под вода, съобщава Би Би Си. За час и половина на острова се излял 45 см дъжд, реките прелели и десетки населени места са били наводнени. Най-малко 17 души загинаха, а на целия остров бе обявено извънредно положение.

Бедствието е причинено от циклона Клеопатра в Средиземно море, заради който проливни дъждове са се излели и в Северна Италия. В Сардиния обаче положението е най-тежко. Дъждовете са довели до преливане на реките и наводняване на селища само за часове. На места нивото на водата се е покачило с три метра, обясняват местните власти.

"Това е национална трагедия", каза премиерът Енрико Лета. Губернаторът на Сардиния Уго Капелачи определи ситуацията на острова като "драматична".

"В състояние на максимална тревога сме. Не сме виждали такова нещо от десетилетия, особено след като обхвана целия остров", обяснява Джорджо Чикало от службите за гражданска защита на острова.

Най-малко 17 души са загинали при наводненията, а множество други са в неизвестност. Най-тежко е положението около североизточния град Олбиа. Сред жертвите е 4-членно бразилско семейство с две деца, което се удавило в мазето си в град Арцакена в северната част на острова. Други трима души са загинали, след като мост паднал върху колата им край Олбиа. При друг инцидент майка и дъщеря са намерили смъртта си, след като колата им била пометена от придошлата вода. Сред жертвите е и полицай, който загинал при срутване на мост, докато се опитвал да помогне за придвижването на линейка. Сред жертвите е и 64-годишна жена, която се удавила в дома си в село Урас в югозападната част на острова. Нейният съпруг е бил приет в болница заради хипотермия, а стотици местни жители прекарали нощта в спортна зала в селото.

Един мъж е загинал при рухването на друг мост, а 90-годишна жена била открита мъртва в наводненото си жилище близо до Нуоро, в централната планинска част на острова.

Стотици пък бяха евакуирани от домовете си заради опасността от нови смъртни случаи. Жителите на Сардиния, чиито домове са годни за живеене, пък използваха социалните мрежи, за да предложат помощ на останалите без покрив.
Очаква се лошото време в района да продължи и в следващите дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай