Китайски гражданин съди държавата за мръсен въздух

Китайски гражданин съди държавата за мръсен въздух | StandartNews.com

Пекин. Прецедент - китайски гражданин репи да съди държавата заради замърсяването на въздухав родината му, съобщи "Ройтерс". Ли Гисин, живущ в северния град Шъдзяджуан, провинция Хъбей, е подал жалба в окръжния съд, апелирайки общинската служба за защита на околната среда "да изпълни задълженията си за контрол на замърсяването на въздуха, както гласи законът".

 

Ли поиска от името на народа обезщетение от агенцията за гражданите, които се задушават в смог в Шъдзяджуан, както и в голяма част от Северен Китай тази зима. "Причината, поради която предлагам административна компенсация, е да може всеки гражданин да види, че на фона на тази мъгла ние сме истинските жертви", казва Ли.

 

Все още обаче не е ясно дали съдът ще приеме жалбата му, предава още "Ройтерс". Адвокатът на Ли отказа да коментира, като заяви, че ситуацията е "доста деликатна", а в същото време окръжният съд и Службата по опазване на околната среда в Шъдзяджуан не са били намерени за коментар.

 

В жалбата си Ли Гисин детайлно мотивира решението си, като споделя, че самият той е похарчил много от личните си пари за маски, пречиствател на въздуха и бягаща пътека, за да може да тренира вкъщи през декември, когато замърсяването е било особено сериозно. "Освен заплахата за нашето здраве преживяваме и икономически загуби, и тези загуби трябва да се поемат от правителството и дирекциите по околната среда, тъй като правителството събира корпоративни данъци, то е бенефициентът", казва Ли.

 

Преди броени дни в Северен Китай е регистрирано едно от най-сериозните замърсявания на въздуха от месеци насам. Властите издадоха безброй заповеди и въведоха редица политики и обещания да почистят околната среда, но изглежда проблемът става все по-тежък. Метеорологичният център на Китай повиши нивото на заплаха от смога за Северен и Централен Китай, като се очаква замърсяването да се задържи още два дни, отбелязва китайската информационна агенция "Синхуа".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай