Китай с нови ограничения за онлайн медиите

Китай с нови ограничения за онлайн медиите | StandartNews.com

Китайският интернет регулатор обмисля нови правила за медиите. Пекин се готви да наложи бан на ползването на материали от социалните мрежи за новинарски цели. Според регулатора това цели да прекрати порочните практики на спекулиране с неверни новини, непроверени данни и разпространяване на слухове. 

В изявление от вчера регулаторът обяви, че онлайн медиите няма да могат да разработват новини, базиращи се на материали от социалните мрежи, без предварително одобрение. 

"Киберадминистрацията на всички нива трябва стриктно и съвестно да изпълнява отговорностите си по интернет съдържанието, да подсили контрола и разследването, да е безкомпромисна към фалшивите новини и към тези, които не почиват на ясни факти", гласи още съобщението на регулатора, цитирано от The Guardian. 

За пример към съобщението е представен и списък с актуални новини, които не носят достоверна информация - включително случай за подпален автобус с няколко жертви. 

Властите в Китай стоят твърдо зад политиката на интернет рестрикции, включително блокирането на популярни в световен мащаб сайтове като Google и Facebook. Според тях тези мерки са необходими за гарантиране на сигурността във времена на растящи заплахи като тероризма. 

Редица други държави и световни корпорации обаче подчертават, че това затруднява търговските им отношения с Китай. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай