Китай предупреди съседите си за военните им съюзи

Китай предупреди съседите си за военните им съюзи | StandartNews.com

Шанхай. Китайският президент Си Цзинпин предупреди няколко азиатски държави в сряда, че укрепването на военните съюзи с цел противодействие на Китай, не би било от полза за регионалната сигурност, предаде Ройтерс.

Той също така обеща мирно разрешаване на споровете, водени от Китай, относно територията на страната, които се изостриха през последните години, особено в южната и източната част на Китайско море.

"Подсилването на военни съюзи, насочени към трети страни, няма да е благоприятно за поддържането на общата сигурност на региона", заяви той.

Президентът допълни още, че неразбирателствата между държавите в региона трябва да се решават от самите тях. "Никоя страна не трябва да се опитва да доминира в регионалните въпроси по сигурността", заяви Си Цзинпин.

Китай води териториални спорове с Виетнам и Филипините за морските си граници в Южнокитайско море. Дълго време Пекин и Токио също не могат да се разберат за собствеността на няколко острова в Източнокитайско море.

По време на посещение в Азия миналия месец президентът на САЩ Барак Обама се опита да успокои своите съюзници Япония и Филипините, че Вашингтон започва дългоочакваното си стратегическо преориентиране към региона. Според наблюдатели, ходът на американския президент е опит да се противопостави на нарастващото влияние на Китай в Азия и Тихия океан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай