Китай и Филипините в сблъсък. Нови претенции за морето

Китайски кораби блокираха филипински лодки

Китай и Филипините в сблъсък. Нови претенции за морето | StandartNews.com

Филипински лодки са били преследвани и блокирани от китайски кораби. Лодките са изпълнявали мисия за снабдяване на малък гарнизон в Южнокитайско море. В небето през това време е кръжал американски военен самолет. 

Последваха уверения от бреговата охрана на Китай че ще бъде позволено на филипинските лодки да доставят провизии на на отдалечения пост на плитчината Втори Томас "в духа на хуманизма".

Но както предупреди китайският радиооператор, двата кораба на филипинската брегова охрана, които ескортират, трябва да напуснат или "да понесат пълна отговорност за всички последствия". Агресивно поведение Екип от журналисти на AFP, намиращ се на борда на BRP Cabra, един от двата кораба на филипинската брегова охрана, е наблюдавал как китайските плавателни съдове преследват, блокират и заграждат четирите филипински кораба, предава БГНЕС. Един от корабите на китайската брегова охрана се е приближил на няколко метра от BRP Cabra.

Все пак две снабдителни лодки са достигнали до блокирания BRP Sierra Madre и са разтоварили товара си. Преди по-малко от три седмици кораби на китайската брегова охрана  използваха водно оръдие срещу подобна снабдителна операция. Инцидентът от 5 август попречи на разтоварването на един от филипинските снабдителни кораби и предизвика дипломатически спор между Манила и Пекин. Действията на китайците получиха широка критика от международната общност, но Пекин защити поведението си като "професионално" и обвини Манила в "незаконна доставка на строителни материали". Китай има претенции за почти цялото Южнокитайско море, през което годишно преминават търговски потоци за трилиони долари, и пренебрегва международно решение, според което претенциите нямат правно основание. Филипините, Виетнам, Малайзия и Бруней имат припокриващи се претенции към части от морето. Китай разполага със стотици плавателни съдове, за да патрулира в Южнокитайско море и неговите рифове, а Манила твърди, че китайската брегова охрана и военноморските кораби редовно блокират филипинските лодки там. Плитчината Втори Томас се намира на около 200 км от западния филипински остров Палаван и на повече от 1000 км от най-близката голяма китайска суша - остров Хайнан. През 1999 г. филипинските военноморски сили умишлено закотвят на рифа кораба BRP Sierra Madre от времето на Втората световна война, за да контролират настъплението на Китай във водите. Филипините са и важен фактор по въпроса с Тайван - американските бази в страната не позволяват на Китай засега да предприеме пълномащабна инвазия на демократично управлявания остров, пише actualno.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай