Ким Чен-ун яхна ракетите, иска още ядрени оръжия

Ким обвини Вашингтон и Сеул, че се опитват да "изолират и задушат" Пхенян

Ким Чен-ун яхна ракетите, иска още ядрени оръжия | StandartNews.com

Водачът на Северна Корея Ким Чен-ун разпореди разработването на нови междуконтинентални балистични ракети и увеличаването на ядрения арсенал на страната, за да може да се противопостави на заплахите от страна на САЩ, предаде Ройтерс, като се позова на севернокорейските държавни медии.

По време на заседание на управляващата Корейска трудова партия Ким изтъкна необходимостта от осигуряване на "огромна военна мощ" за защита на суверенитета и сигурността на Северна Корея.

Заседанието се проведе в момент, в който напрежението между Пхенян и Сеул нарасна след серия от изстрелвания на севернокорейски междуконтинентални балистични ракети. 

Ким обвини Вашингтон и Сеул, че се опитват да "изолират и задушат" Пхенян с помощта на постоянно разположените в Южна Корея американски ядрени ударни средства, като нарече това "безпрецедентно в човешката история".

Той обеща, че в съответствие с плана за укрепване на ядрените сили на Северна Корея ще бъде разработена нова междуконтинентална балистична ракета, чиято основна мисия ще е нанасянето на "бърз ядрен контраудар", съобщи официалната информационна агенция КЦТА.

Планът предвижда и изстрелването и първия севернокорейски военен спътник "във възможно най-скоро време".

Освен това Ким заяви, че е в момента се изпробва нова реактивна система за залпов огън, която работи със 600-милиметрови снаряди. Тя може да се използва и за изстрелване на тактическо ядрено оръжие, като в обхвата и попада и територията на Южна Корея. Той похвали оръжейната промишленост на страната си за това, че вече е осигурила 30 от тези системи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай