Киев сее смърт с вертолети на ООН

Проруски опълченци разглеждат унищожен от тях бронетранспортьор на украинската армия в село Октябърское, близо до град Краматорск

Киев сее смърт с вертолети на ООН | StandartNews.com

Нови сражения и убити край Славянск и Краматорск

Украинските военни са използвали хеликоптери с опознавателни знаци на ООН в силовата операция до Краматорск, твърдят руските медии. Според тях били задействани три бойни хеликоптера Ми-24 и един транспортен Ми-8. Те били използвани преди това в мисиите на ООН в ДР Конго.

Ако информацията се потвърди, това ще означава, че киевските власти грубо са нарушили сключените с международната организация споразумения, съобщиха за ИТАР-ТАСС от Департамента за операциите по поддържане на мира на ООН.

"Структурите на ООН са в контакт с украинските власти по този въпрос", добави представител на пресслужбата. От Департамента подчертаха, че държавата, предоставяща средства на авиацията и друго оборудване за миротворчески мисии, трябва да премахне всички лога и опознавателни знаци със споменаването на ООН, веднага след завръщането в страната и повече те да не бъдат използвани за официални цели на световната организация. Освен това, всяко споразумение, подписвано от страните доставчици на контингентите, ясно пояснява, че техните правителства могат да използват носещите символиката на ООН средства на авиацията само за изпълнения на полети, които са били поискани от Обединените нации.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Генадий Гатилов обяви, че Москва призовава към разследване на причините на използването на хеликоптерите от Украйна.

"Народният кмет" на Славянск Вячеслав Пономарьов пък каза, че войската на самопровъзгласилата се Донецка народна република ще сваля всички хеликоптери, които се появят над града, без да се впечатлява, че някои от тях носят знаците на ООН.

В нощта срещу сряда е имало нови сблъсъци между проруските активисти и украинските сили край Славянск и Краматорск. "Враговете ни атакуваха към един часа след полунощ, но ние отблъснахме нападението", каза Пономарьов. По негови данни в престрелка са били убити осем украински военни, а седем са били ранени. Активистите твърдят, че са унищожили и няколко бронирани машини. Според Пономарьов загуби има и сред тях, но не посочи конкретна цифра. Интерфакс съобщи за сблъсъци и край село Октябърское, на 20 км от Краматорск. Според украинското военно министерство около обед десантчици, които пренасяли вода и продукти, попаднали в засада. В завързалата се престрелка загинали седем военни, а девет били ранени.

Нови снимки с войски до границата

Американското правителство публикува нови спътникови снимки, на които, според него, се вижда, че руски сили са продължили да бъдат близо до украинската граница през последните дни. Президентът на Владимир Путин обяви миналата сряда, че силите са преместени, но НАТО и САЩ заявиха, че не са видели признаци за руско изтегляне от границата. Снимките от търговски спътник показват това, което прилича на около 20 руски хеликоптера в Белгород, близо до украинската граница на 9 май. Освен тях е публикувана друга снимка на същия район от 26 март, също показваща хеликоптери. На по-ранна снимка от 22 март не се виждат такива. Втора спътникова снимка, направена в района на Ростов на 12 май, на 75 км от границата с Украйна, показва, според американците, група руски бронирани машини. Те са там и на по-ранна снимка от същия район с дата 23 март.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай