Киев предлага нова конституция до 15 април

Вашингтон зове по телефона властта към диалог и компромис

Киев предлага нова конституция до 15 април | StandartNews.com

Новият вариант на конституцията на Украйна може да бъде подготвен и внесен в украинския парламент до 15 април. Това даде да се разбере председателят на парламентарната група на управляващата Партия на регионите Олександър Ефремов, съобщиха руските медии.

Ефремов уточни, че по време на дебатите мнозинството в парламента е предложило на опозицията подготовката на новата конституция да бъде проведена така, че текстът да бъде гласуван на 15 април. По думите му засега опозицията отказва да приеме нова конституция, като призовава за връщането на основния закон от 2004 г. и за ограничаване на правомощията на украинския президент.

Проектът на новата конституция се подготвя от Учредителното събрание с председател първия президент на Украйна Леонид Кравчук. Според настоящия държавен глава Виктор Янукович завръщането към конституцията от 2004 година може да отнеме до половин година.

В същото време стана ясно, че предложението на президента за нов премиер ще бъде направено идната седмица след срещата на Виктор Янукович с шефката на европейската дипломация Катри Аштън и преди всичко след разговора му с руския му колега Владимир Путин, с когото ще се срещнат утре в Сочи.

За пореден път американският вицепрезидент Джо Байдън призова за диалог и компромис при формирането на ново правителство в Украйна. "Това са единствените средства за мира и сигурността в страната", каза Байдън в телефонен разговор с президента Виктор Янукович.

Брюксел праща посредници

Евросъюзът изрази готовност да изпрати посредници на високо равнище за преговори между опозицията и управляващите в Киев. Това заяви Виталий Кличко след среща с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Ащън, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Обсъдихме положението в Украйна. Най-главното е да се извършат реални стъпки към решаване на кризата", заяви водачът на партия УДАР. По думите му на първо място парламентът трябва да приеме закон за връщане на конституцията от 2004 г., което ще позволи да се демонополизира властта в страната.

"Колкото до преговорите с президента Янукович, госпожа Ащън увери, че Европа е готова да упълномощи посредници на високо равнище, които да участват в преговори между опозицията и властта", добави Кличко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай