Киев подписва с ЕС догодина

Виктор Янукович се опита да маневрира между Брюксел и Москва

Киев подписва с ЕС догодина | StandartNews.com

Вилнюс. Украйна има намерение да подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз в близко бъдеще. В това увери украинският президент Виктор Янукович, след като отказа да сложи подписа си под документа на срещата Източно партньорство във Вилнюс, предаде АФП. Първата възможност за подписването на споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС ще бъде на следващата среща на върха през февруари или март догодина, отбелязва в. "Комерсант Украйна"

"Потвърждавам намерението на Украйна да подпише споразумението за асоцииране с ЕС в скоро време", обяви Виктор Янукович във Вилнюс, след което изявлението му бе поместено на сайта на украинското президентство.
По думите му принудителната пауза в процеса на подписване не означава спиране на необходимите реформи в Украйна по пътя на евроинтеграцията й.

"За нас европейският избор остава стратегическа посока", отбеляза украинският държавен глава. Той обясни, че преди да може да подпише сближаването си с Брюксел, Киев се нуждае от икономическата и финансова помощ на ЕС.
"Имаме нужда нашите европейски колеги да вземат мерки по отношение на Украйна, отнасящи се до развитието и реализацията на програма за икономическо и финансово подпомагане", подчерта той. Украинският държавен глава уточни, че Киев има интерес от подновяване на сътрудничеството със Световната банка и МВФ, но при приемливи условия. Неотдавна МВФ даде да се разбере, че настоява за непопулярни мерки като вдигане на цената на газа за домакинствата, за да отпусне нови кредити на затъналата в икономическа и финансова криза Украйна.
"Киев би желал ЕС да помогне за модернизацията на газопреносната мрежа и вдигането на търговските ограничения върху износа на някои украински стоки", уточни Янукович.

ЕС няма да смекчи изискванията си към Украйна в името на подписване на споразумение за асоцииране, каза във Вилнюс европейски дипломат. Условията са определени през декември 2012 г. Това е реформа на изборното законодателство, на съдебната система и премахване на случаите на "избирателно правосъдие", включително решаване на случая с Тимошенко, каза дипломатът.

По повод поведението на Янукович АП цитира мнението на анализатори, че украинският президент се опитва да маневрира между ЕС и Русия. Той изглежда се опитва да печели време, да си остави различни варианти за действие, да получи във Вилнюс нещо, което би могъл да използва другия месец в преговорите си с Москва за газа, смята Тим Аш, който е главен икономист за нововъзникващите пазари в лондонската Стандард Банк.

Президентът на Украйна вероятно се надява да получи достатъчно обещания от европейските лидери за интеграцията на Украйна, за да успокои настроението на улицата и да отнеме силата на уличните демонстрации, казва Аш.

Плевнелиев: Оставаме ангажирани с процеса

ЕС е отворени врати за асоциирането на Украйна и остава ангажиран с този процес. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на срещата във Вилнюс. "Ние сме приятели на Украйна, уважаваме напълно суверенния й избор, но вярваме, че бъдещето й е в политическото асоцииране и икономическата интеграция с ЕС", заяви Плевнелиев, цитиран от прессекретариата на държавния глава. Според него дългосрочните ползи от асоцииране с ЕС са безспорни, защото споразумението за това гарантира възможно най-добрата подкрепа за подобряване на украинската икономика, както и отваря път за модернизация и реформи. По думите му гражданското общество в Украйна е дало ясен знак, че осъзнава важността на процеса на асоцииране и какво той ще донесе за икономическата стабилност, върховенството на закона и икономическото развитие на страната.

Жива верига свързва Киев и Европа

Жива верига от центъра на Киев до границата с Полша се готвеха да образуват снощи протестиращите срещу спирането на евроинтеграцията на страната, съобщи ИТАР-ТАСС. Целта бе символично да бъде съединена столицата с една държава от Евросъюза, в случая западната съседка Полша. За такава верига с дължина към 600 километра ще са необходими близо 520 000 души.

Вчера демонстрациите в Киев срещу отказа от споразумение за асоцииране с ЕС продължиха. През деня на Площада на независимостта в столицата имаше 250-300 души, но се очакваше броят им да нарасне вечерта. Някои от демонстрантите бяха прекарали студената нощ с температури под нулата край десетина варела, в които са палели огън, за да се стоплят. От пространството край "свободния микрофон" в подножието на Монумента на независимостта звучаха ту песни, ту лозунги като "Украйна е в Европа". Участничка в акцията обясни, че демонстрантите стоят на площада "по 8 часа, понякога по 12".

Междувременно опозиционната лидерка Юлия Тимошенко призова от затвора протестиращите студенти по мирен път да настояват за подписването на споразумение с ЕС или за незабавна смяна на властта по конституционен път. "Вие, безусловно, направете така, както смятате за правилно. Но аз ви съветвам и ви моля да действате и по-нататък, след 29 ноември, да не изоставяте делото и да търсите мирен, но настойчив начин за изпълняване на вашата воля или незабавна смяна на властта по конституционен път", се посочва в съобщение на Тимошенко, разпространено от нейната партия "Батькивщина".

Барозу не приема руско вето

Евросъюзът даде да се разбере, че няма да приеме ветото на Русия върху отношенията си с бившите съветски републики, съобщи АФП.

"Не можем да приемем ветото на друга държава върху волята ни за сближаване с тези държави", подчерта председателят на ЕК Жозе Барозу, като допълни, че времето на ограничения суверенитет в Европа е отминало.
Президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой определи, че някои действия на Русия към бившите съветски републики са несъвместими с начина, по който трябва да се случват нещата в Европа. Повтаряйки, че предложението на ЕС към Украйна е все още на масата, Ромпой призова Киев в най-скоро време да се освободи от външния натиск. "Дошло е време за смелост и решителност. Не трябва да се оставяме на външен натиск, дори и от Русия", каза европейският президент. "Процесът за икономическо и политическо сближаване с бившите съветски републики е в полза на нещо, а не против някого", добави Жозе Барозу.

Европейските лидери изслушаха още веднъж аргументите на украинския президент Виктор Янукович, но той за съжаление не говори за споразумение, не говори за подписване, а за икономическите проблеми на Украйна, каза за пред АФП литовската президентка Далия Грибаускайте. "Сегашното украинско ръководство избра път, който води наникъде", предупреди тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай