Киев дава 48 часа на сепаратистите

Киев дава 48 часа на сепаратистите | StandartNews.com

Киев. Ситуацията в Източна Украйна, където проруски активисти са окупирали държавни сгради в най-малко 2 града, ще бъде разрешена до 48 часа. Това обяви вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков, съобщиха руските медии.

По думите му Украйна ще използва сила, ако преговорите се провалят. "За тези, които искат диалог, предлагаме разговори и политическо решение. За малцинството, което иска конфликт, те ще получат твърд отговор от украинските власти", обясни Аваков пред журналисти в Киев.

В същото време проруски активисти подсилват барикади и правят коктейли "Молотов" в сградата на Службата за сигурност на Украйна (ССУ), която са окупирали в град Луганск. Сградата е една от няколкото в източната част на страната, завзети от протестиращи, които настояват за провеждане на регионални референдуми за независимост от Киев - подобно на случая с Крим. Говорител на милицията съобщи, че информацията за заложници в Луганск не е коректна. Протестиращите отхвърлят да има такива данни. По-рано бе съобщено, че близо 51 души са напуснали в ранните часове на деня сградата. Това станало след преговори с властите. Украинската армия е изпратила бронетранспортьори в Луганск от Днепропетровск. Не е известно къде са разположени те, нито броят им. Проруски активисти са изградили палатков лагер срещу сградата на ССУ, като край някои от палатките са закачени руски знамена. Украинските власти официално обявиха, че в сградата няма руски граждани. Протестиращи в Донецк пък продължават да поддържат контрол над основната административна сграда в града. Окупацията в град Харков обаче е приключила.

Междувременно украинските сили за сигурност са арестували рускиня, която според тях е шпионка. На 7 април 23-годишната Мария Коледа участвала в сблъсъците пред сградата на Николаевската областна държавна администрация. Стреляла и по думите й ранила трима души. Твърди се, че Коледа изпълнявала задача на руските спецслужби за дестабилизиране на ситуацията в южната част на Украйна.

Кери обвини за хаоса руски спецчасти

Руски агенти и спецчасти провокират хаоса в Източна Украйна, а той може да послужи като претекст за нова военна интервенция като тази в Крим. Това предупреди държавният секретар на САЩ Джон Кери в изказване пред Сената във вторник вечерта, предаде Би Би Си.

"Ясно е, че руски спецчасти и агенти са катализатор на хаоса през последните 24 часа в Украйна. Това, което виждаме през последните 24 часа от руски агенти, е, че те са решени да създадат хаос в Украйна, което е абсолютно неприемливо", каза Кери. Той добави, че по този начин Москва създава ситуация, която "потенциално може да послужи за претекст за военна интервенция, точно както вече видяхме в Крим".

Американските разузнавателни служби разполагат с подробна информация, която показва, че Русия е съсредоточила сили, необходими за пълномащабно нахлуване в Украйна, твърди американското издание "Дейли бийст". Според американски чиновници и конгресмени на командването на американската армия е било наредено да не запознава своите украински колеги с данните. "Не вярвам, че ние споделяме с украинците някаква подробна информация. Очевидно е, че не им даваме ключови военни препоръки за руския потенциал на тяхната граница и за това как най-добре да използват украинските въоръжени сили в тази обстановка", казва конгресменът републиканец Майк Търнър.

Американският разрушител "Доналд Кук" се очаква да навлезе в Черно море днес, съобщи в същото време РИА "Новости".

Междувременно стана ясно, че от руска инвазия се страхува и Швеция. Това личи от изказване на Вилхелм Унге, главен анализатор на контраразузнаването на шведската полиция за безопасността. Той посочва, че подобна заплаха съществува за пръв път от студената война насам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай