Кери обвини Лавров за платени демонстранти в Украйна

В Харков е започнала спецоперация

Кери обвини Лавров за платени демонстранти в Украйна | StandartNews.com

Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Джон Кери подчерта пред руския външен министър Сергей Лавров, че Вашингтон наблюдава внимателно събитията в източната част на Украйна и всякакви ходове от страна на Москва за дестабилизация на Украйна "ще има последици за Русия", предаде "Ройтерс".

Говорителят на Държавния департамент Джен Псаки поясни, че в телефонен разговор късно снощи Кери е обяснил към Лавров, че има информация, че сепаратистите в Харков, Донецк и Луганск са платени.

Двамата са обсъдили и възможността за провеждане на преговори между представители на Русия, Украйна, Европейския съюз и САЩ в следващите 10 дни.

Тя заяви, че двамата обсъдиха свикване преки преговори в следващите 10 дни между Украйна , Русия , Съединените щати и Европейския съюз, за ​​да намали напрежението .

Кери е подчертал, че украинските лидери са пътували до всички засегнати градове в понеделник, за да се опитат да преговарят за евакуация на про-руските демонстранти от правителствените сгради.

Подобни обвинения за "Кримски сценарий" в Донецк отправи към Русия и украинският президент Олександър Турчинов.

Лавров в разговор с украинския си колега Андрей Дешчица от своя страна пък е призовал Киев да не използва насилие в Източна Украйна, а да уважава правата и избора на местните.

Междувременно министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков обяви, че в Харков е започнала спецоперация. По негова информация, арестувани са 70 души.

В понеделник представители на местната власт провъзгласиха Харков и Донецк за Народни републики. Те са решени да проведат референдум и официално да провъзгласят новите републики. Демонстрантите са се обърнали към отстранения украински президент Виктор Янукович с молба да им помогне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай