Карзай отказва да подпише споразумението със САЩ

Карзай отказва да подпише споразумението със САЩ | StandartNews.com

Кабул. Афганистанският президент Хамид Карзай отказва да подпише ключовото споразумение за сигурност с американското правителство, въпреки, че то вече бе прието от великото събрание на старейшините в страната, предаде ВВС. В пакта са договорени условията и броят на американските войници, които ще останат в Афганистан след 2014 г., когато повечето чужди сили се изтеглят. 

Националният съветник по сигурността на САЩ Сюзан Райс имаше среща с президента Карзай, на която той трябваше да подпише споразумението. По думите й, отказът му не е приложим. Предния ден старейшините постигнаха съгласие документът да бъде подписан в рамките на тази година.

Хамид Карзай е поставил нови условия за подписване на двустранното споразумение за сигурност и не е готов да го подпише, се казва в съобщение от Белия дом. Той е използвал срещата с американския пратеник, за да поиска още уверения от САЩ, че нейните войници няма да нахлуват в афганистански домове и че страната ще помогне в мирните преговори с талибаните. Той повтори настояването си САЩ да се ангажират с провеждането на честни и прозрачни избори на 5 април. Сред неговите условия също така е и да бъдат върнати афганистанските граждани, които излежават присъди в затвора Гуантанамо.

Условията по поразумението бяха преговаряни в продължение на месеци и САЩ настояват документът да бъде подписан до края на годината, за да могат да планират колко военни части ще останат в Афганистан след 2014 г. Сюзан Райс каза след срещата, че това отлагане няма да даде на САЩ и съюзниците от НАТО необходимото време да планират военното присъствие за след 2014 г., нито пък ще даде на Афганистан сигурността, от която се нуждае. 

Според досега съгласувания текст, 15 000 чуждестранни военни могат да останат в Афганистан след 2014 г., въпреки, че САЩ не са взели решение за военното си присъствие. Войниците, които останат след този период, главно ще тренират и наставляват местните афганистански части, а някои специални отряди ще са заети с антитерористични операции. 

Членовете на афганистанското Велико събрание на старейшините одобриха споразумението в неделя и излязоха с декларация в края на заседанието си, в която се казва, че договорът трябва да се подпише до края на 2013 г. Когато откриваше събранието в четвъртък, президентът Карзай призова старейшините да подкрепят пакта, но заяви, че няма да го подпише преди насрочените за април 2014 г. избори. Двустранното споразумение за сигурност трябва също така да бъде одобрено и от парламента. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай