Канонизират папа Йоан XXIII и папа Йоан Павел II

Канонизират папа Йоан XXIII и папа Йоан Павел II  | StandartNews.com

Ватикана. Бившите водачи на Римокатолическата църква Папа Йоан XXIII и папа Йоан Павел II ще бъдат провъзгласени за светци следващата пролет. Това обяви настоящият папа Франсиск след среща с кардинали тази сутрин, цитиран от световните медии.

Първото отбелязано чудо на Йоан Павел II през 2011г бе излекуването на френската монахиня, сестра Мари Симон Пиер Норманд, която страдала от болестта на Паркинсон и се излекувала без обяснима причина след молитва за бившия папа.

Второто чудо, беше обявено от настоящия понтиф преди само три месеца. Става дума за излекуването от мозъчна аневризма на костариканката Флорибет Мора, след като видяла снимката на Йоан Павел II да й говори.

Канонизацията на Йоан XXIII е считано за неочаквано, тъй като за момента на него е преписвано само едно чудо. Той е бил и главата на Ватикана по време на Втората Световна война. Но според запознати, настоящият папа прилича на него по много неща, а именно скромността и вниманието към бедните, което обяснява решението за канонизацията му.

Лорис Каповила, дългогодишен прелат на Йоан XXIII е заявил пред La Stampa по повод момента, в който е бил уведомен от настоящия папа за канонизацията, "Бях толкова въодушевен, че не можах да продумам и дума", заявил той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай