Какво да правите след амнистия от Путин

Какво да правите след амнистия от Путин | StandartNews.com

Москва. Набързо приет законопроект от Държавната Дума и непринудена забележка от президента Владимир Путин в края на пресконференция започна маратон на амнистии в Русия, включително на бившия изпълнителен директор на Юкос Михаил Ходорковски, членовете на Pussy Riot Мария Альохина и Надежда Толоконникова, и "екипажа" на Грийнпийс.

Близо месец след това Стандарт Нюз преглежда какви са първите действия на бившите затворници.

1 . Вижте Вашето семейство

Първото нещо, което наскоро амнистираните затворници направиха, след като бяха освободени в края на декември, беше да отидат да видят техните семейства и приятели. Ходорковски, който бе арестуван през 2003 г. и осъден в две дела за злоупотреби и укриване на данъци, се запъти директно към Германия, където майка му получава медицинско лечение, и за да се срещне с родителите си, децата, и за първи път с внучката си.

Альохина и Толоконникова, които бяха осъдени на две години за хулиганство, също се събраха със семействата си.

2. Споделете вашата история

Журналистите от всички краища на света и тяхната публика искаха да чуят от политическите затворници. Pussy Riot избраха московската опозиционна телевизионна станция Dozhd за първото им ексклузивно интервю, преди да дадат пресконференция.

В други случаи на читателите им беше напомнено за процесите срещу затворниците, без те самите да кажат и дума. Грийнпийс и Русия отново се появиха в световните новини, след като Агенцията по рибно стопанство на Русия обвини екологичната организация, че стои зад задържането на руски траулер край бреговете на Сенегал.

3. Пътуване по света

Активистите на Грийнпийс, които бяха задържани за протеста им срещу петролна платформа на Газпром в Арктика, бяха дошли от всички краища на света и се върнаха по родните си места, след като бяха освободени.

И докато някои се прибраха у дома, други се запътиха по-далеч. Ходорковски не се спря в Русия, а продължи към Швейцария и Израел.

4. Пойскайте си обратно парите

Излизането от затвора може да създаде проблеми на амнистиралите ви. Битките между компании, близки до Ходорковски и Юкос, и техните купувачи, като Роснефт, се усилиха в последния месец. Роснефт се изправи срещу искове за повече от $1.12 млрд, а американски федерален съд вече ги осъди да заплатят $186 млн. на партньорска компания на Юкос.

Грийнпийс също работи по връщането на кораба си Arctic Sunrise, който бе задържан от руските власти през септември. Самите арестувани са завели самостоятелни искове за нанесени щети и за връщане на парите, които платиха за излизането им под гаранция.

5. Помнете тези, които са все още в затвора

Докато повечето, споменати тук, бяха в заглавията на медиите, амнистията обхвана много повече осъдени - близо 25 000 човека. А много други все още излежаваха присъдите си в Русия.

Ходорковски обяви в Twitter, че следи отблизо новините за решението на Върховния съд за освобождаването на неговия бизнес партньор Платон Лебедев в четвъртък.

(по материали от AFP, AP, Ройтерс, ИТАР-ТАСС)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай