Какво се случи с бебето, родено под руините в Сирия

Животът на малкото момиченце започна невероятно

Какво се случи с бебето, родено под руините в Сирия | StandartNews.com

Бебе, родено в Сирия по време на опустошителното земетресение, е осиновено от леля си и чичо си, след като родителите му, както и братята и сестрите му загинаха при бедствието, предаде btv.

Детето е спасено от руините малко след като е било родено. Когато са го намерили, бебето  все още е било свързано с майка си чрез пъпната си връв. Майка ѝ, баща ѝ и четиримата ѝ братя и сестри са загинали след земетресението, ударило град Джиндайрис.

По-късно то е идентифицирано като дете на Абдала и Афраа Млейхан, загинали при земетресението заедно с другите си деца в контролирания от бунтовниците град Джандарис.

Бебето е било настанено в болница. В събота неговата леля по бащина линия Хала и чичо ѝ Халил Ал-Савади осиновяват племенницата си, а името което ѝ дадоха, е Афраа.

Чудото на живота под руините! Невероятни истории за оцелели СНИМКИ 

„Това момиче означава толкова много за нас, защото не е останал никой от семейството освен това бебе. Тя ще бъде спомен за нас“, каза Савади.

Така семейството вече има второ бебе - едното е неговото, а другото е малката Афраа.

Първоначално бебето бе наречено Ая от болничния персонал, което означава "чудо".

Въоръжени бунтовници са искали да отвлекат бебето, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че през последните 48 часа подкрепяни от Турция бунтовници са се опитали да отвлекат три пъти новороденото момиченце, което е едва на една седмица.

Според правозащитната организация бунтовниците, които контролират района на град Африн, са нахлули в болницата, където се намира бебето, и са нападнали директора Халид Атие и персонала на болничното заведение.

"Здравето ми е наред, а детето е в безопасност, в перфектно здраве е", каза Атие.

Той добави, че момиченцето не е предадено на никого, нито е осиновено.

"В момента тя е в болницата, а с нейния случай се занимават съдебните власти и прокуратурата", каза директорът на болничното заведение.

По думите на ръководителя на сирийската правозащитна организация Рами Абдел Рахман случаят с роденото под развалините момиченце се използва от всички страни. "Потенциалната възможност да се спечелят пари от него кара хората да искат много да го вземат, но не от хуманитарни съображения", посочи Рахман.

Вече са получени няколко молби от различни организации, които предлагат милиони долари за осиновяване на бебето, съобщи той.

Няколко сирийски правителствени служители, представящи се за търговци от Дамаск, също се опитали да осиновят момиченцето от името на благотворителна организация. По-късно е установено, че тази организация е свързана с Асма ал Асад, съпругата на сирийския президент Башар ал Асад.

Директорът на болницата Атие е поел грижите за бебето, а съпругата му, майка на две деца, започнала да го кърми.

Въоръжени бунтовници са искали да отвлекат Ая - бебето-чудо, което се роди под отломките на дома си след земетресението в Сирия

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай