Чудото на живота под руините! Невероятни истории за оцелели СНИМКИ

"Добре съм", написа на баща си 5-годишната Айше, докато бе под рухналия си дом

Чудото на живота под руините! Невероятни истории за оцелели СНИМКИ | StandartNews.com
  • Джан, затрупан с бетонни блокове, помахал с ръка и бил спасен
  • "Добре съм", написа на баща си 5-годишната Айше, докато бе под рухналия си дом
  • Бебе се роди под развалините, извадиха бременна след 40 часа

Чудесата продължават да се случват в Турция. Над 100 часа след като земетресенията разтърсиха южната част на страната по-рано тази седмица, спасителните усилия продължават. Все още от отломките се изваждат оцелели.

Най-радостният момент за екипите беше, когато спасиха 10-дневното бебе Ягиз Улаш и майка му от останките на порутена кооперация в Хатай. Бебенцето е в отлично здраве и е отведено в болницата в Адана.

Ден по-рано пък бе извадено бебе на 20 дни от развалините на срутена сграда в Хатай 60 часа след труса. Малкият Керем Агирташ е в добро здраве.

Друга покъртителна история е за намерено новородено, все още вързано за пъпната връв с майка си.

"Чухме глас докато копаехме", каза Халил ал-Сувади, роднина на родилката, пред AFP. "Почистихме праха и намерихме бебето с пъпната връв, която беше непокътната. Отрязахме я и братовчед ми отнесе бебето в болницата. За съжаление майката издъхна под отломките." Детето е единственият оцелял от това семейство, живяло в контролирания от бунтовниците град Джиндайрис.

Още на следващия ден, след като историята обиколи световните медии, младо семейство от Сараево поиска да осинови момиченцето, информира сараевският вестник "Аваз".

Семейството влязло в контакт с редакцията на вестника с молба за помощ за осиновяване на бебето. "Молим да ни помогнете да стигнем до това дете и да му дадем безкрайна обич и утеха. Публикувайте това, за да се знае, че в Сараево има двама млади хора, които сега нямат свои деца и които биха искали да осиновят това бебе и да му дадат цялата любов на света", казала разплакана младата жена, предава БТА.

Бременната в деветия месец Нехир Илкова е била затрупана в Кахраманмараш след мощните трусове и е прекарала 40 часа под руините.

5-годишният Шахин също е изваден жив изпод развалините на жилищна сграда в Кахраманмараш. 30 часа след земетресението и секунди след положителната развръзка, щастието е изписано по лицата на спасителите на малкото момче, съобщава Нова тв.

Спасителните екипи, работещи в квартал "Антакия" на Хатай, чули гласа на 6-годишната Елиф, останала под развалините 30 часа. Момиченцето е спасено, но било с наранявания и е откарано за лечение в болница.

5-годишната Айше е извадена седем часа след опустошителното земетресение. През цялото време екипите са поддържали връзка с нея и се опитвали да я успокоят. Детето пък изпратило съобщение на баща си изпод развалините. То гласяло "Добре съм", пише CNN Turk.

Сред щастливците е и двумесечното бебе Мехмет от Хатай, което е извадено изпод развалините 29 часа след земетресението.

14-годишният Джан от Кахраманмараш помахал с ръка, за да даде знак на спасителите за местонахождението си. Бил изваден на 20-ия час от земетресението. Акцията по премахването на бетонните блокове, струпани върху него, продължава 4 часа.

10-годишният Ахмет, 8-годишният Ертугрул и майка им бяха изведени живи изпод развалините на дома си. Спасяването на три деца - Таха, Умай и Баде, върна надеждата в Хатай. Те са извадени изпод останките на техния дом и откарани в болница.

18-месечната Рагад също излиза невредима изпод руините. Тя и баща й оцеляват, но бременната й майка, братчето и сестричката й - на 4 и 5 години, нямат този късмет.

Видео от момента на спасяването на малкия Харун, разпространено от световните агенции, трогна света. На кадрите се вижда как спасители вадят момчето изпод купища отломки и през цялото време му говорят, за да го успокоят.

В средиземноморския град Искендерун, окръг Хатай, в петък, 101 часа сред фаталния трус като по чудо беше извадено цяло семейство от 6 души. Спасителните работи продължават и се очаква още трима души, техни съседи, да бъдат извадени изпод развалините, пише "Марица".

UMKE и полицейски екипи в област Елбистан на провинция Кахраманмарас спасиха живота на Мустафа Шахин Сами 102 часа след първото земетресение. Екипите са работили 12 часа, за да извадят 33-годишния мъж под развалините на седеметажна сграда.

Също в Кахраманмараш 15-годишно момиче беше спасено от азербайджански екипи. Айше Мустафа от сирийски произход беше открита след 103 часа.

Тригодишната Зейнеп Ела Парлак беше извадена от развалините в Хатай 103 часа след първоначалния трус.

И спасяването на папагал изпод руините накара хората да се зарадват на чудото на живота.

Екипи от Червения полумесец извадиха птицата от разрушена сграда в Малатия, Турция, където тя е прекарала 50 часа, предава Ройтерс.

Папагалът, който по всяка вероятност е със счупено крило, е сложен от спасителите в кашон и отнесен.

Чувам гласовете им под руините!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай