Чувам гласовете им под руините!

Адът се отвори в Турция и Сирия

Чувам гласовете им под руините! | StandartNews.com
  • Адът се отвори в Турция и Сирия
  • Сградите падат като къщи от карти, десетки хиляди погребани живи

"Цялото ми семейство е там - синовете ми, дъщеря ми, зет ми... Няма кой друг да ги измъкне". Това казва Али Батал, който стои пред срутения си дом. Лицето му е в кръв, а главата му е увита с вълнен шал срещу суровия студ. "Чувам гласовете им. Знам, че са живи, но няма кой да ги спаси", вайка се 60-годишният мъж. Това е една от стотиците хиляди трагедии, разиграли се в Турция и Сирия. Там се отвори адът, погълна десетки хиляди животи и разруши милиони човешки съдби.

В нощта на 6 февруари Турция беше ударена от най-силното земетресение в страната от 1939 г. насам с магнитуд 7,8. Хората от двете страни на границата със Сирия бяха събудени в 4.17 ч. местно време (1.17 ч. по Гринуич) от труса, който ги изкара навън в мразовитата дъждовно-снежна нощ. Епицентърът е бил в южната част на страната, в провинция Кахраманмараш, град Пазарджък, близо до големия Газиантеп с население над милион души. Следват поне още 120 вторични трусове, единият от които почти толкова силен, колкото първия, по данни на турските власти. Кадри в мрежата показват опустошенията - сгради се сриват пред очите на хората като къщи от карти и погребват още и още хора под руините. Трусовете са усетени в няколко района на Турция: Адана, Анкара, Анталия, Газиантеп, Кайсери, Мерсин, Трабзон, Шанлиурфа, както и в Сирия, Ливан, Ирак, Египет, Гърция, Кипър, Армения и Израел. Италия обяви опасност от цунами след земетресенията, но малко по-късно отмени предупреждението.

Броят на жертвите расте с всеки изминал час, докато спасителни екипи продължават да издирват оцелели под развалините.

Трусовете, които буквално сринаха до основи градове и села в граничните зони в Турция и Сирия, принудиха хората да останат по улиците въпреки минусовите температури. Те палят огньове, опитвайки се да се стоплят, в очакване на помощ, пише "Марица".

Мнозина намериха убежище в джамии, училища или под автобусни навеси. За заровените под отломките обаче оцеляването е въпрос на надпревара с времето. Близките им споделят, че надеждата им е Аллах да ги спаси. "Не мога да върна брат си от руините. Не мога да си върна племенника. Тук няма държавен служител. Децата мръзнат", казва Али Сагироглу от град Кахраманмараш.

Зимната буря усложни нещастието, като направи много пътища - някои от тях повредени от земетресението - почти непроходими. Това доведе до километрични задръствания в някои региони. Към това се добави и огромен конвой от камиони и превозни средства с помощи, прииждащи от четирите края на страната и от чужбина.

Катастрофално е и в Сирия. Жителите на опустошения от земетресението град Джандайрис в северната част на страната с голи ръце и кирки се опитват да спасят оцелели.

Сирийското министерство на здравеопазването съобщи за щети в провинциите Алепо, Латакия, Хама и Тартус, където Русия има военноморско присъствие.

Дори преди трагедията сградите в Алепо, който е предвоенният търговски и културен център на Сирия, често се срутваха поради занемарената инфраструктура.

"Погледнах през прозореца, 14-етажният блок го нямаше"

В 4:17 часа 31-годишният Ясин и семейството му спели в апартамента си на четвъртия етаж, когато изведнъж всичко започнало да се люлее.

"Чух ужасен шум, навсякъде имаше прах. Земетресението продължи почти две минути. Погледнах през прозореца и видях, че 14-етажният блок пред нас го нямаше". Това разказва пред Dir.bg Ясин Кардашлар от Адана - един от най-засегнатите градове. Когато той и семейството му излезли навън, се смразили от гледката - сградата пред техния блок се била срутила, а самото падане на конструкцията нанесло щети и на първите три етажа от кооперацията, в която живеят. "Нямаше го - само руини. От полицията казаха, че от всички, които са били в този блок, са оцелели само 3-4 души. От нашия блок има загинало дете - спяло е в близост до мястото, където е разрушен и нашият блок", разказва Ясин. Негов приятел също е загинал под руините на падналата сграда.

Дете от Кърджалийско мъртво, семейството му в неизвестност

28-годишна жена от Кърждалийско и двете й деца са в неизвестност след земетресението. bTV съобщи, че тялото на едното от децата е открито под отломките на сградата в област Хатай, в която живеят. От вторник 28-годишната Айлин Канмаз, съпругът й? и двете им деца на 5 години и на 7 месеца са в неизвестност. Къщата им e срината.

Айлин е от квартал "Диамандово" на ардинското село Бял извор. Тя е омъжена в Турция. Съпругът й е родом от Хатай.

Адвокатка от Пловдив: Вадеха хора с голи ръце

Адвокатка Сузана Алекова от Пловдив преживя целият ужас от земетресенията в Турция и оцеля по чудо. Първият трус я сварил в хотел в град в Диарбекир, на 300 км от епицентъра.

Пристигнала в Турция за годежа на неин приятел, в събота сутринта обаче завалял сняг и властите отменили всички полети за 2 дни.

"Така останахме, за да преживеем този кошмар. Настанихме се в хотел в Диарбекир. В 4:17 часа сутринта се събудихме, цялата сграда се тресеше и леглото се разклати много силно", разказа пред "Марица" Сузана Алекова.

Тя грабнала каквото успяла - дрехи, якета и хукнала навън. Точно пред врата на стаята обаче сейфът рухнал. След като преодоляла и това препятствие, хукнала с останалите по коридора на хотела, пътьом виждали как мазилката на сградата пада при трусовете. Навсякъде било тъмно, тъй като токът веднага изключил. Светили си с фенерчетата на телефоните. "Всичко беше прах и мъгла, много трудно намирахме стълбите. Все пак успяхме да излезем, като по пътя се обличах", спомня си ужаса Алекова. Навън видяла много изплашени деца, които плачели. Първо забелязала, че 6-7 сгради са срутени до основи, но в последствие те станали много повече.

"Хора с голи ръце вадеха затрупаните, беше ужасяващо. Пред един от моловете имаше километрична опашка, хората даряваха кръв за пострадалите", разказва адвокатката. Заради последващи трусове никой не смеел да се прибере вкъщи, дори домът му да е здрав. Спели по колите. "Беше апокалипсис. Всички си помагаха, хвърчаха линейки и пожарни, организацията е много добра, но жертвите са много", допълва Алекова.

Още търсят футболната звезда Атсу

Драматичният случай със звездата на турския "Хатайспор" Кристиан Атсу, който бе затрупан под сграда преди 2 дни, придоби нов тревожен обрат. И по всичко изглежда, че обявената официално от клуба му щастлива развръзка не е истина. Първоначално беше съобщено, че след трусовете Атсу е изчезнал заедно със спортния директор Танер Савут. Но вицепрезидентът на клуба Мустафа Йозат каза, че футболистът е "изваден от останките с наранявания". "На клуба беше казано, че той е откаран в болница Дьортиол. Когато разбрахме, ние отидохме, но той не беше там. За съжаление, приемаме, че Танер и Кристиан Атсу не са открити към момента", каза лекарят на "Хатайспорт" Гюрбей Кахведжъ пред вестник "Хюриет". "Моля, не пишете, че е бил спасен, без да сте сигурни. Хората имат семейства. Надеждите, скръбта, болката се увеличават", каза Демирел пред "Хюриет".

Ганайският национал Атсу е носил екипите на Нюкасъл и Челси в Англия, както и на португалския Порто. Часове преди земетресението той вкара победен гол за "Хатайспор" в 97-ата минута, въртян цяла вечер в неделя по турските тв канали. И от герой за отбора си на терена се превърна в основна фигура в мъчително чакане на новини дали е жив, пише dir.bg.

Чудото на живота под руините! Невероятни истории за оцелели СНИМКИ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай