Какво обсъдиха Ердоган и Алиев

Алиев с важен намек

Какво обсъдиха Ердоган и Алиев | StandartNews.com

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев се срещна на разговори с турския президент Тайип Ердоган, на които той намекна за перспективата за създаване на сухопътен коридор между двете страни през Армения, която се противопоставя на идеята.

Ердоган целенасочено долетя до автономния азербайджански ексклав Нахичеван, ивица, сгушена между Армения, Иран и Турция, която Анкара и Баку искат да свържат с останалата част от Азербайджан, като прокарат сухопътен коридор, който ще минава през Южна Армения.

През 2021 г. Алиев заплаши да създаде такъв коридор, който ще създаде непрекъснат сухопътен мост между близките съюзници Турция и Азербайджан и ще лиши Армения от сухопътна граница с Иран, "независимо дали на Армения ѝ харесва или не".

Ердоган каза пред Общото събрание на ООН във вторник миналата седмица, в деня, в който Азербайджан започна военната си операция за възстановяване на контрола над Карабах, че е налице по думите му "историческа възможност за изграждане на мир" в Южен Кавказ.

"(Но) Армения не се възползва максимално от този исторически шанс", оплака се Ердоган. "Очакваме всеобхватно мирно споразумение между двете страни (Азербайджан и Армения) възможно най-скоро и обещанията да бъдат бързо изпълнени, особено за отварянето на Зангезурския (сухопътен) коридор."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай