Как дребният крадец Амеди стана воин на Халифата (ОБЗОР)

Как дребният крадец Амеди стана воин на Халифата (ОБЗОР) | StandartNews.com

Убивам за Ислямска държава, проговори в мъченическо видео Кулибали

Семейството му се отрече от него, менторът му Бехал отрича да е замесен

32-годишният терорист Амеди Кулибали, който взе заложници в еврейска бакалия в Париж и бе застрелян от спецчастите, е записал 7-минутно мъченическо видео. Терористът буквално проговори от отвъдното, след като клипът бе разпространен днес в интернет от медийните звена на глобалния джихад. В обръщението на фона на знамето на Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) той полага клетва за вярност към самозвания халиф на ИДИЛ Абу Бакр Ал Багдади. На филма зад гърба на Кулибали е поставен автомат "Калашников", а самият той е облечен първо в ислямско облекло, а после с бронежилетка. "Вие нападнахте халифата и ИДИЛ, затова ние нападаме вас", заявява масовият убиец, разстрелял френска полицайка и четирима евреи. В интервю пред телевизия РТЛ той настоява западните страни да спрат да нападат ИДИЛ, да разбулват мюсюлманските жени и да затварят за нищо неговите братя по вяра.

Във видеото, което по канона на салафитския джихадизъм възхвалява мъченическия подвиг на терориста, той е наречен с псевдонима Абу Басир Абдалла ал Ифрики, воин на Халифата. Амеди Кулибали признава, че е действал съвместно с братята Саид и Шериф Куаши, които нападнаха редакцията на "Шарли Ебдо" и избиха 12 души. Той е

подпомогнал с няколко хиляди долара братята

Атентаторът разкрива, че негово дело е и взривяването на автомобил пред парижка синагога същия ден.
Интересното е, че докато Кулибали твърди, че е действал с благословията на Ал Багдади, Шериф Куаши в последното си интервю в печатницата, преди да бъде убит от спецчастите, твърди, че "кървавата баня" е поръчана и заплатена от духовния лидер на "Ал Кайда на Арабския полуостров" - шейх Ануар ал Авляки.

През 2011 г. братята Куаши са прекарали поотделно няколко месеца в Южен Йемен, където са преминали военно обучение в тренировъчен лагер, а също и духовно образование в местно салафитско училище. По данни на йеменското разузнаване Саид и Шериф наистина са се срещали в ал Авляки, малко преди шейхът да бъде ликвидиран с ракета от американски дрон през септември 2011 г. Ако твърденията на Шериф отговарят на истината, това означава, че повече от три години спящата клетка на глобалния джихад е кротувала и е подготвяла злодеянието. Френските власти признаха, че преди половин година са свалили наблюдението от радикалния кръжок,

защото ги сметнали за "слаб риск"

Отделните самопризнания на екстремистите, че операцията е общо дело на ИДИЛ и АКАП според експертите е твърде симптоматично, тъй като напоследък двете джихадистки организации имаха доста сериозни противоречия, като всяка отрича легитимността на другата. Ал Бадгади заяви, че властта му ще се разпростре и над Йемен и целия Арабски полуостров, а в отговор АКАП заяви, че той не е никакъв халиф.

Според разследващите Шериф Куаши и Амеди Кулибали са вербувани за терористична дейност от инструктора на "Ал Кайда" Джамел Бехал, който лежи в затвора от 2001 г. насам с леки прекъсвания, заради планиран самоубийствен бомбен атентат срещу посолството на САЩ в Париж. Бехал от своя страна е ученик на светилата от "Ал Кайда" Абу Катада и Абу Хамза, проповядвали дълги години в Лондон.

Тримата - Бехал, Шериф Куаши и Амеди Кулибали, лежат заедно в затвора известно време след 2005 г. Пет години по-късно триото заедно с други екстремисти е разследвано за подготовка на бягството от затвора на член на Ислямската въоръжена група в Алжир, взривил парижкото метро през 2010 г. Кулибали и Бехал получават ефективни присъди. През последните години

Джамел Бехал е държан в единична килия

за да не може да проповядва салафизъм на затворниците. Неговият адвокат днес заяви, че той няма нищо общо с касапницата.

За разлика от братята Куаши, които се оплитат в салафитските мрежи още през 2003 г. при създаването на мрежата "Бют - Шомон", Кулибали има солидна биография на дребен крадец, включваща 7 присъди. Именно зад решетките той е обърнат от Бехал в радикалния ислям.

Днес семейството на Амеди Кулибали осъди клането в Париж. Майката и двете му сестри изказаха дълбоки и искрени съболезнования на семействата на жертвите. "Ние изобщо не споделяме неговите екстремистки убеждения. Надяваме се, че тези отвратителни деяния няма да бъдат приписани на исляма", заявява семейството.

Кървавата булка Хаят вече се бие в Сирия

На 2 януари излетяла за Турция с полет през Мадрид

Най-издирваната жена в Европа - Хаят Бумедиен, съпруга на терориста Амеди Кулибали, вероятно е в Сирия и вече се бие на страната на армията на Ислямска държава. Стана ясно, че на 2 януари тя е летяла с полет от Мадрид за Истанбул. В деня на терористичната атака френските власти имаха съмнения, че и тя е участвала в клането и е успяла да се укрие в суматохата. Жената бе определена като "въоръжена и опасна".

Хаят и Амеди нямат сключен граждански брак, а само религиозен. Съгласно строгите канони на шариата 26-годишната жена не е присъствала на собствената си сватба, а е била представлявана от баща си. Преди години жената се показва на снимки по бикини с гаджето си, но от 2009-а насам тя е напълно забулена, следвайки възможно най-строгото мюсюлманско облекло. Заради носенето на никаб тя напуска и работата си на касиерка. В социалните мрежи те са качили снимки от обучение в дома на духовния наставник Абу Хамза, на които стрелят с арбалети. По време на беседите между Хаят и Бехал, те са стоели в две съседни стаи, за да не се виждат. През 2010 г. пред следствието Бумедиен е описала съпруга си като не особено религиозен и любител на забавленията. Амеди искал да си вземе и втора съпруга. Двамата са ходили на поклонение в Мека. През 2014 г. тя е говорила 500 пъти с жената на Шериф Куаши, което показва близката връзка между атентаторите.
Хаят Бумедиен е вторият подобен случай на французойка джихадистка. Сестрата на терориста Мохамед Мера, който изби 7 души във Франция през 2012 г., също се бие срещу войските Башар Асад в Сирия.

Сбъркали героя Ласана от Мали с атентатор

Продавачът скри 15 заложници от еврейския магазин във фризер

Полицията сбъркала героя Ласана Батили с терорист, след като щурмувала еврейския магазин в Париж, атакуван от Амеди Кулибали. 24-годишният продавач от Мали, който с риск за живота скри част от заложниците в хладилник, бил с белезници за около час и половина, пише в. "Гардиън". Ласана бил на смяна във фаталния петък, когато чул изстрели на партерния етаж. По същото време на първото подземно ниво на магазина, където се продават замразени стоки, имало около двайсетина клиенти, пазаруващи за предстоящия Шабат. Без да му мисли, Батили отключил херметичната врата на хладилния склад и помогнал на 15 души, сред които и бебе да се барикадират вътре. Успял да изключи фризера, защото температурата била -18 градуса. Благодарение на това заложниците успели да преживеят около 5 часа в хладилника, тъй като градусите се вдигнали до -3 градуса. "Стойте тук и не вдигайте шум, аз се връщам в магазина", заръчал им Батили.

При щурма обаче полицаите решили, че е помагач на Амеди. "Легни на пода с ръце върху главата", изкомандвали го спецчастите. След 1,5 часа разпити го освободили. А, заложниците, чиито животи спасил, го обградили, за да му благодарят.

Подвигът на 24-годишния малиец го превърна в любимец на цяла Франция. Президентът Франсоа му благодари по телефона за смелата постъпка, снимката му бе споделена стотици хиляди пъти в "Туитър", а в интернет хората предложиха да му присъдят Орден на Почетния легион.

Гуруто на братя Куаши медсестра при жертвите

Първият духовник наставник на братята Куаши и на радикалната клетка "Бют - Шомон" - Фарид Бенету, днес работи като медсестра в спешното отделение на парижка болница. В същата лечебница са лекувани и част от ранените при нападението над "Шарли Ебдо". През 2003 г. самозваният емир привлича група от младежи, събиращи се в парка "Бют - Шомон" и ги обръща в салафитския джихадизъм. Проповедите се водят в джамията Дауа, разположена в парижкия кв. "Сталинград". Членове на клетката впоследствие се бият на джихад в Сирия, Ирак и Либия, извършват убийства в Тунис и другаде. Според вестник "Le Parisien" Бенету е свързан със Салафитската група за молитви и война и се е срещал с техни хора. През 2005 г. той е осъден на 6 г. затвор за изпращане на джихадисти в Ирак. По същото дело присъда получава и Шериф Куаши. След излизането си от затвора той завършва курсове за медсестра и започва работа в болницата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай