Как Белгия стана гнездо на джихадисти

Как Белгия стана гнездо на джихадисти | StandartNews.com

В Европа на мястото на радикалните ислямисти идват ислямизирани радикали

Ликвидираният организатор на терористичните актове в Париж - 27-годишният Абделхамид Абаауд, е бил командир на "Чуждестранния легион" на Ислямска държава /ИД/, става ясно в хода на разследването. Абаауд бе убит от френски командоси при 7-часовата престрелка в парижкия квартал "Сен Дени" миналата сряда. В профила си в "Фейсбук" той е публикувал снимка на меча на пророка Мохамед - символ на групировката "Катибат ал-Батар ал-Либи". Тя е създадена през 2013 г. в сирийската провинция Латакия и в началото е само един от многото салафитски отряди, воюващи срещу армията на Башар Асад. Дружината се занимава предимно с вербуването на муджахидини от Либия и през лятото на 2014 г. след обявяването на Ислямска държава /ИД/, полага клетва за вярност към халиф Абу Бакр ал-Багдади. Постепенно те се превръщат в своего рода "Чуждестранен легион" на ИД, в който доминират френскоезичните бойци. Те идват от Франция, Белгия и страните от Магреба, и наброяват над 10 000 щика.

Според последните данни на западните разузнавания "Катибат ал-Батар" се занимава с организацията на терористичните атаки в Европа. Убитият Абаауд е бил военен емир на групировката, която подготвя и нови нападения над западни цели.
Синът на заможен марокански търговец на текстил от брюкселския квартал Моленбек бе замесен в последните зловещи покушения на Стария континент - стрелбата в Еврейския музей в Брюксел, касапницата в "Шарли ебдо", неуспялото клане в свръхскоростния влак Брюксел - Париж, нападение над полицейски участъци и летище "Шарл де Гол" и други.

Злият гений на Абделхамид Абаауд пониква върху плодородна почва. Малкото кралство в центъра на Европа е джихадистко гнездо не от вчера. Екстремистките мрежи се появяват в средата на 90-те години, когато членове на алжирската Въоръжена ислямска армия /ВИА/ се заселват там. Някои от тях, като Фарид Мелук, успяват да се скрият от преследване във Франция след вълната от терористични актове през 1995 г. По това време ВИА преминава на подчинение на "Ал Кайда" и белгийските клетки стават част от мрежата на Осама бин Ладен. Белгия става дом и на десетки бойци на Мароканската ислямска бойна група, която през 2004 година организира оттам бомбените атентати в Мадрид. Един от терористите смъртници - Хасан Ел-Наски, живее в същия брюкселски квартал Моленбек.

Белгийските мрежи далеч не са изолирани - те общуват и взаимодействат с радикали от Франция, Великобритания и Холандия. Джихадистите от страната на шоколада присъстват забележимо и в разкъсваните от войни зони - Афганистан, Пакистан, Ирак, Сирия и Йемен. Първото европейско камикадзе в Ирак е белгийски патент - това конвертът Муриел Дежакю, взривил се през ноември 2005 г.

В началото на новото хилядолетие на сцената на европейския джихад изгрява следващото поколение. Новата мрежа "Шариат за Белгия", обхванала страната, е клон на общоевропейската мрежа "Шариат за Европа", учредена в Лондон от салафитските шейхове Омар Бакри и Анжем Чудари. Според спецслужбите над 70 на сто от биещите се в Леванта местни джихадисти са изпратени там от "Шариат за Белгия". Групата, командвана от Фуад Белкасем, започва да набира гневни младежи не само от бедните квартали, но и в университетските среди и сред средната класа, отбелязва белгийският изследовател Петер Несер.

До юли т.г. най-малко 482 белгийци са заминали на джихад в Белгия - повечето още се бият, други са загинали в сражения, а трети са се върнали. По джихадисти на глава от населението Брюксел е на първо място в Европа - 34 на милион. "Поне стотина муджахидини са се върнали, но е възможно да има още, за които не знаем. Невъзможно е да ги следим всичките. През последните години сме внесли обвинения в тероризъм срещу повече хора, отколкото за предишните 30", казва Ален Гринар, офицер от белгийската служба за борба с терора пред "Сентинел". Подходът на белгийската полиция е да арестува всички, за които имат сведения, че са били в Сирия. Разпитват ги и, ако намерят доказателства, ги изправят пред съда. "В много от случаите обаче не разполагаме с доказателства", признава той.

Прави впечатление, че всичките терористи-смъртници в Белгия и Франция идват от средите на уличните криминални банди, като повечето от тях са се радикализирали в затвора. "Преди имахме работа с "радикални ислямисти" - хора, радикализирани и склонявани към насилие чрез крайната интерпретация на исляма. Сега трябва да се борим с "ислямизирани радикали" - млади мюсюлмани, които имат биография на насилници и са били радикални, още преди да са се докоснали до исляма. Техният бунт срещу обществото се е проявявал под формата на дребни престъпления", обяснява Гринар.

Брюкселски имам се бие за "Ал Нусра"

През ноември 2008 г. италианската полиция тръгва по следите на международна завера за взривяване на френското летище "Шарл де Гол". В Бари са арестувани двама видни джихадисти - Басам Айачи и Рафаел Гендрон. 68-годишният марокански шейх Айачи е един от отците на войнствения салафизъм в Брюксел. През 90-те той създава Ислямския център в Белгия, който открито се занимава с пропаганда на свещената война и набиране на муджахидини. През 1999 г. духовникът лично венчава една от емблематичните двойки на "Ал Кайда" - Абдесатар Дахман и Малика ел-Аруд. През септември 2001 г. младоженецът Дахман заминава на самоубийствена мисия в Афганистан. Под прикритието на тв репортер той отива да интервюира легендарния военен командир Ахмад Шах Масуд, противник на талибаните. В началото на разговора скритата в камерата бомба избухва, убити са двамата атентатори и Масуд. Вдовицата на камикадзето Малика впоследствие става едно от рекламните лица на бен Ладен в Европа. През годините шейх Айачи успява да обърне в салафитския джихадизъм стотици младежи в Брюксел. Наскоро замина за Сирия, където днес се сражава под знамената на "Ал Нусра".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай