Как Байдън ще вади САЩ от лапите на пандемията

Новоизбраният президент си поставя три основни цели

Как Байдън ще вади САЩ от лапите на пандемията | StandartNews.com

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън представи своя план за справяне с коронавирусната пандемия в първите си сто като президент.

Трите му основни цели са: носене на маски във федералните сгради и в транспорта, извършване на най-малко 100 милиона ваксинации срещу COVID-19, отваряне на повечето училища, съобщиха осведомителните агенции.

"Първите ми 100 дни няма да премахнат вируса, който причинява COVID-19, не мога да ви обещая това", каза Байдън в реч от щата Делауер. "Но съм абсолютно убеден, че за 100 дни можем да променим развитието на болестта и да променим към по-добро живота в Америка", подчерта той.

Демократът призова Конгреса да приеме новия спасителен икономически пакет, разговорите по който от месеци са в застой, и да покрие всички разходи по разпространението на ваксините, за да няма риск ваксинирането на американците да се забави с месеци.

Междувременно настоящият президент Доналд Тръмп подписа указ, който ще даде приоритет на доставките на ваксина в САЩ пред износа й.

Указът ще гарантира, че американското правителство ще даде приоритет на ваксинирането на американските граждани, преди да изпраща ваксини на други държави.

"Пфайзер"-"Бионтех"имат със САЩ договор само за 100 милиона дози. "Модерна" също обеща 100 милиона дози. Всеки договор включва възможност за допълнителни дози, но срокът за задействането им може да забави доставката с няколко месеца. Американците са над 330 милиона и правителството заявява, че може да успее до април догодина да осигури ваксина за всички.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай