Изявление на хунтата. Кой ще управлява Габон

Съобщение по държавната телевизия

Изявление на хунтата. Кой ще управлява Габон | StandartNews.com

Военната хунта, дошла на власт с преврат миналата седмица в Габон, назначи бившия опозиционен водач Раймон Ндонг Сима за министър-председател на преходното правителство, предаде Ройтерс.

Новината беше обявена днес с указ, прочетен от военните по държавната телевизия.

Сима, 68-годишен икономист, беше отявлен критик на президента Али Бонго, когото офицери от армията свалиха на 30 август. От 2012 до 2014 г. той беше премиер при управлението на Бонго, но впоследствие подаде оставка и се изправи срещу него на президентските избори през 2016 г. и още веднъж като част от опозиционна коалиция на тазгодишните.

Бонго, който управляваше от 2009 г., наследи на поста баща си Омар Бонго, който беше начело на богатата на петрол централноафриканска страна в продължение на 42 години. Династичното управление на семейство Бонго предизвика недоволството на широки слоеве от населението, а основното обвинение към него беше, че националното богатство в 2,3-милионната страна е съсредоточено в ръцете на малка група хора, без народът да има достъп до него.

Превратът беше посрещнат със сцени на радост в столицата Либървил, след което хунтата бързо взе мерки да затвърди властта си и в понеделник като временен президент на Габон в длъжност встъпи генерал Брис Олиги Нгема.

Той обеща икономически реформи и обяви, че ще организира свободни и честни избори, но не каза кога.

Вчера в Либървил с Нгема се срещна специалният представител на ООН за Централна Африка Абду Абари, който му каза, че Обединените нации ще помогнат на Габон с оглед на поемането от африканската страна по нов път.

"Веднага щом се запознаем с пътната карта, сроковете и щом бъде назначено правителство, нашите агенции ще осъществят съответните контакти и ще продължат да подкрепят Габон", каза той след срещата в коментар, излъчен по телевизия "Габон 24".

Превратът в Габон беше осмият в Западна и Централна Африка за последните три години, макар че той се разви по доста по-различен начин в сравнение с най-скорошния, този в Нигер. Тук нямаше изблик на антифренски и проруски настроения, а генералите, които взеха властта, изглеждат по-отворени към диалог с международните организации, отколкото колегите си в Ниамей, отбелязва Ройтерс.

В понеделник централноафриканският регионален блок Икономическата общност на централноафриканските държави (ЕКОЦАС) замрази членството на Габон, но изпрати президента на Централноафриканската република Фостен-Арканж Туадера като свой представител, за да се срещне с Нгема.

Туадера каза пред репортери, че е разговарял с Али Бонго с позволението на Нгема. Той не разкри подробности за условията, при които е държан Бонго, и за намеренията му, а единствено каза, че срещата е била ползотворна.

Бонго е под домашен арест от преврата, но вчера хунтата обяви, че е свободен да замине в чужбина за медицински прегледи, ако желае.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай