Понеделник,

Изверги спекулират със страховете на хората

От: Рачо Рачев -
272
Изверги спекулират със страховете на хората
A
A
A

Криминални елементи по целия свят се възползват от повишеното търсене на хигиенни пособия като маски, дезинфектанти и ръкавици, крадейки ги и препродавайки ги след това на раздути цени, предаде агенция ДПА. Индонезийската полиция съобщи, че е иззела над 500 кашончета с маски за лице. В Индонезия започна масово изкупуване на подобни материали, след като тези дни властите там потвърдиха първите два случая на заболяване с вируса. Цената за кашонче маски може да достигне до 25 пъти над обичайното.

Из цяла Европа през последните дни полицейските служби също извършваха подобни акции. В Италия финансовата полиция извърши претърсвания на различни адреси, за да противодейства на продажбата на маски и дезинфектанти на многократно завишени цени.

Служители на италианската финансова полиция иззеха 10 000 маски за лице от един-единствен магазин в района на Неапол, където те били продавани с до 300 процента надценка. Италианската финансова полиция добави, че е обвинила 14 онлайн продавачи в извършване на фалшива реклама, след като били заловени да предлагат на високи цени маски и ръкавици, за които твърдели, че осигуряват "пълен имунитет" срещу вируса.

В Германия бе съобщено за кражба на 200 литра дезинфектант от болница в град Любек. Субстанциите са крадени през последната седмица от различни отделения на местна университетска болница, съобщи неин говорител. Извършителите вероятно са от болничния персонал, добави той. Във Франция обществените болници в Париж съобщиха, че засилват мерките за охрана на складовете си, след като от болници в града бяха откраднати над 8000 маски и 1200 шишенца с дезинфектант.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com