Извънредно от Украйна. Решението за Черно море

Какво следва

Извънредно от Украйна. Решението за Черно море | StandartNews.com

Украйна спря да използва новия си коридор за зърно в Черно море поради заплаха от руски военни самолети, съобщава "Ройтерс".

"Бихме искали да Ви информираме за временното спиране на корабния трафик към и от (пристанищата). Текущата забрана е в сила на 26 октомври, но е възможно да бъде удължена", информира базираната в Киев консултантска компания Barva Invest в "Телеграм".

Тя допълва, че на практика спирането е в сила вече от два дни по нареждане на армията заради заплаха от повишена активност на руската военна авиация в района, предаде news.bg.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин заяви, че е наредил на руски военни самолети с ракети "Кинжал" да патрулират в Черно море.

През август Украйна отвори "хуманитарен коридор" за кораби, пътуващи за африканските и азиатските пазари, в опит да заобиколи блокадата в Черно море, след като Русия напусна т.нар. зърнена сделка, която гарантираше износа на Киев по море по време на войната.

Впоследствие високопоставен земеделски служител уточни, че маршрутът ще се използва и за износ на зърно.

Украински служители и източници от корабоплаването посочват, че досега над 40 товарни кораба са използвали коридора и благодарение на инициативата общо 1,5 милиона тона товари са напуснали украинските пристанища.

Изнасят се предимно зърно, маслодайни семена, растителни масла и шротове.

По-рано тази седмица украински селскостопански производители заявиха, че новият маршрут може да позволи износ на до 2,5 милиона тона храна на месец, което почти би компенсирало въздействието на решението на Русия да се откаже от предишното споразумение, постигнато с посредничеството на ООН.

Първият заместник-министър на земеделието Тарас Висоцки съобщи вчера, че през октомври доставките на зърно през коридора могат да надхвърлят един милион тона.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай