Изтекоха лични данни на 2 млн. потребители

Изтекоха лични данни на 2 млн. потребители | StandartNews.com

Берлин. Лични данни на 2 млн. потребители са изтекли от сървърите на Водафон Германия, предаде Ройтерс. Хакери са получили достъп до имена, адреси и номера на банкови сметки, но не са достигнали до пароли, кодове за сигурност и трафични данни, успокои мобилният оператор.  

Представители на Водафон увериха, че откраднатите данни няма как да бъдат използвани от хакерите. "Почти невъзможно е тази информация да се използва, за да бъде получен директен достъп до банковите сметки на засегнатите", се казва в изявление на фирмата.

Сигурността на личните данни и неприкосновеността на информацията са чувствителни теми в Германия, отчасти поради историята на следене на гражданите в миналото - както в комунистическата ГДР, така и преди това под нацисткия режим на Хитлер, припомня Ройтерс.

Водафон предупреди своите клиенти да внимават с т. нар. "фишинг" атаки, когато клиентът получава съобщение от фалшив и-мейл адрес, което прилича на служебно и го кара да потвърди регистрацията си или по друг начин да издаде информация за паролите и кредитните си карти. 

Операторът е запушил течовете, чрез които хакерите са се добрали до информацията, и си сътрудничи с полицията за разследване на случая, се казва в изявлението. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай