Изтеглят бойците на ПКК от Турция

Изтеглят бойците на ПКК от Турция | StandartNews.com

Въоръжените подразделения на кюрдските бунтовници започват да се изтеглят от Турция. Те ще се преместят към убежищата си в Северен Ирак. Процесът на преместване е доста интензивен от сряда сутринта. Това е първи признак на мирен процес, с който ще се сложи край на кървавия конфликт, който отне живота на десетки хиляди души.

Близо 2 000 „пешмерги"- въоръжени бойци, ще напуснат територията на Турция. Те ще достигнат убежищата си в планините Кандил на Северен ирак, като пресекат планинската гранична зона. Бунтовниците ще се присъединят към въоръжените подразделения на Кюрдска работническа партия (ПКК) в базата. Тя е използвана за плацдарм за пролетно-летни офанзиви срещу турската армия.

Между 3 и 4 месеца се очаква да отнеме изтеглянето на всички бойци. Някои медии дори твърдят, че те са тръгнали на път преди няколко седмици.

"Знаем, че са започнали изтеглянето си", заяви пред АФП Селахатин Демирташ, който е депутат от про-кюрдска партия в парламента на Турция.

Изтеглянето на бунтовниците е знак за това, че скоро преговрите между Анкара и забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), могат да сложат край на 29-годишната война.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай