Израел бомбардира болница в Газа

Израел бомбардира болница в Газа | StandartNews.com

Газа. Израелски танкове са нанесли удар по болница в центъра на Газа, предаде Ал Джазира.

Здравен служител заяви, че при бомбардировките са загинали най-малко четирима души, а ранените са 60, включително 30 души медицински персонал от болницата Ал-Акса в централната част на ивицата Газа.

Израелската армия съобщи, че разследва случая.

Ашраф ал-Кудра, лекар в болницата, каза, че 12 снаряда са ударили сградата в град Деир ал-Бала.

502 палестинци са убити и повече от 3000 ранени през 14-те дни на израелската операция срещу Хамас.

Само в неделя загинаха над 140 души, като повече от половината бяха убити в бомбардировката на Шеджая - предградие на град Газа.

Арабската лига нарече тази офанзива "военно престъпление".

В 15-ия ден от своята операция израелската армия съобщи, че е ликвидирала 10 терористи, проникнали през два тунела в Израел. В понеделнил бе съобщено за още около 30 убити палестинци.

При бомбардировка на Рафа, в южната част на Газа, са загинали 9 души, сред които 7 деца.

От израелска страна общият брой на убитите военни достигна 22 - най-тежката равносметка за армията от войната в Ливан през 2006 г.

Засега няма официално съобщение за съдбата на израелския войник Шаул Аарсн, когото бригадите Езеддин ал Касем - военното крило на ислямисткото движение Хамас обяви, че е пленило в неделя.

Израел нито потвърди, нито отхвърли съобщението, въпреки че неговият представител в ООН заяви, че това са слухове. Говорителят на израелската армия не коментира случая пред Ал-Джазира.

Залавянето на израелски войник е най-нежеланият сценарий за армията.

През 2006 г. пак бригадите Езеддин ал-Касем заловиха войник, когото размениха пет години по-късно за 1000 палестински затворници.

Жестоката бомбардировка в неделя на предградието на град Газа - Шаджая, с над 72-ма убити, както и залавянето на израелски войник могат да доведат до поврат в конфликта.

Хамас ще ги използва за натиск върху израелското правителство, за да постигне отстъпки по някои от исканията си, като вдигане на блокадата на Газа.

Съветът за сигурност на ООН се събра на извънредно заседание по призив на палестинския президент Махмуд Абас, който обвини израелските власти в престъпления срещу човечеството.

Египет отвори границите си с Газа за пострадали при сраженията и за доставка на хуманитарна помощ, предаде ИТАР-ТАСС.

Пунктът в град Рафа е възобновил работата си само за няколко часа.

Пунктът е бил отворен по решение на египетските власти и по молба на палестинската страна Кайро да приеме за лечение пострадалите при сраженията.

Срещата на Съвета за сигурност беше свикана по молба на Йордания, която според източници е предложила силно осъждаща случващото се в палестинския анклав резолюция.

Според Йожен Гасана, представителят на Руанда в ООН, по време на сериозната сесия страните са изразили безпокойството си от ескалацията на насилието и увеличаващия се брой жертви и са призовали за "спазване на международните хуманитарни закони, включително тези за защита на цивилните".

Абас описа ситуацията като "непоносима" и нарече атаките на Тел Авив престъпления срещу човечеството. От своя страна израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща да продължи операцията, "докогато и доколкото има нужда" въпреки смъртта на 18 израелски войници и двама мирни граждани през уикенда. Това е най-големият брой жертви, които израелската армия е понасяла за толкова кратък период, и е по-голям от броя на загиналите израелски войници по време на триседмичната война в Газа през 2008–2009 г. – последния път, когато Тел Авив изпрати свои войски в палестинския анклав.

Двама от убитите през уикенда войници са били американски граждани, потвърди говорителката на държавния департамент на САЩ Джен Псаки.

В интервю за Би Би Си Нетаняху обяснява, че атакуваното в неделя от израелската армия предградие Шеджая, източно от град Газа, е крепост на терористите и център на ракетните атаки срещу Израел. Според него войските на Тел Авив не са имали друг избор освен да влязат в района, за да унищожат десетките тунели на Хамас, прокопани към Израел, и да ликвидират командните центрове на ислямистката групировка. Той изтъкна, че силите му са предупреждавали цивилното население да се евакуира в продължение на два дни, но Хамас ги е убеждавал да си останат по домовете.

Би Би Си коментира, че вероятно палестинската терористична групировка цели именно да вкара израелските военни в градска среда – трудно бойно поле за която и да е модерна армия и благоприятстващо резкия ръст на цивилните жертви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай