Израел с нов удар по ивицата Газа, гони милион палестинци

Хуманитарните агенции предупредиха, че много цивилни може да загинат при израелската офанзива

Израел с нов удар по ивицата Газа, гони милион палестинци | StandartNews.com

Повече от милион палестинци се подготвят за евакуация, след като Израел обяви планове за наземна атака срещу бойците на "Хамас" в град Рафах, в южната част на ивицата Газа.

Хуманитарните агенции предупредиха, че много цивилни може да загинат при израелската офанзива, а Агенцията на ООН за палестинските бежанци заяви, че не знае колко дълго може да работи "при такава високорискова операция".

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е наредил на военните да се подготвят за евакуация на цивилни от южния град Рафах в Газа преди началото на разширената офанзива срещу Хамас. Около 1,5 милиона палестинци са в града, където намериха убежище от боевете в останалата част от ивицата.

"Израел не може да постигне целта си да елиминира ислямистките бойци, които управляват Газа, докато в Рафах остават техни части. Ясно е, че интензивната дейност в града изисква цивилните да се евакуират от районите на бойните действия", се казва в изявлението на израелския кабинет.

САЩ предупредиха Израел, че нахлуването в Рафах ще бъде "катастрофа", а ЕС и ООН изразиха загриженост. Хуманитарните групи настояват, че не е възможна евакуацията на всички хора.

Бенямин Нетаняху съобщи за предстоящата операция по-рано тази седмица. Той отхвърли предложените от Хамас условия за прекратяване на огъня и заяви, че "пълната победа" на Израел над палестинската групировка е възможна до месеци. По информация на Би Би Си преговарящите за Хамас напускат египетската столица Кайро, като преговорите между двете страни са в застой.

Според върховния комисар на ЕС за външната политика Жозеп Борел "съобщенията за израелска военна офанзива срещу Рафах са тревожни". По думите му това би имало катастрофални последици, влошавайки и без това тежката хуманитарна ситуация и жертвите сред цивилните. По-рано през седмицата генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди за "хуманитарен кошмар" в града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Радка
преди 2 месеца

Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виaгpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----- https://use.my/azalfa

Откажи