Издирват двама братя за атентата в Париж

Издирват двама братя за атентата в Париж | StandartNews.com

Париж. Двама братя от алжирски произход са заподозрени за кървавия атентат в редакцията на сатиричното издание "Шарли Ебдо", при който загинаха 12 души. 

Френските власти разпространиха снимки на издирваните Саид Куаши (34 г.) и Шериф Куаши (32 г.). Полицията призова гражданите за информация, която да помогне за залавянето им и предупреди, че „вероятно са въоръжени и много опасни".

Трети заподозрян - 18-годишният Хамид Мурад, се предаде в полицията по-рано през нощта и представи алиби, което бе потвърдено. Мурад се е предал на полицията в 23.00 часа в сряда, след като е чул името му да циркулира в социалните медии, съобщи АФП източникът. „Той е задържан и е отведен в ареста", потвърди друг източник. Алибито му е, че Хамид Мурад е бил в лицея, в който учи в Реймс. Той няма постоянно местожителство.

Няколко души са задържани в операцията по издирване на извършителите, съобщи АФП, цитирайки френския министър-председател.

В 23.00 часа местно време полицията и елитни отряди за борба срещу тероризма стартираха операция в град Реймс. Първоначално бе съобщено, че заподозрените се укриват в една от сградите, обкръжена от полицията и че спецчастите готвят щурм, но по-късно бе разпространена информация, че операцията е само обиск с цел вземане на ДНК проби, по информация на телевизионния канал iTele. След обиска спецчастите са напуснали сградата и зоната на операцията. Жилищният квартал остава отцепен. Присъстващи на мястото журналисти потвърдиха, че по време на операцията не е бил прозведен нито един изстрел. Заподозрените очевидно не са били в апартамента.

Едновременно с това се проведе операция и в Шарлевил Мезиер, разположен на границата с Белгия. След обиските в двата града е бил задържан за разпити един човек. „По предварителни данни, задържаният е роднина на един от заподозрените, но не е сред предполагаемите престъпници", съобщи телевизионния канал iTele. Срещу него не са повдигнати обвинения, той временно е задържан под стража за даване на показания.

По неофициална информация на анонимен източник на АП, заподозрените са свързани с йеменска терористична мрежа. Шериф Куаши е осъждан на 18 години затвор през 2008 г. за това, че е помагал за изпращането на бойци към Ирак. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай