Петък,

Избраха новия президент на Обединените арабски емирства

От: Рачо Рачев, сн. Ройтерс -
2552
Избраха новия президент на Обединените арабски емирства
A
A
A

Престолонаследникът на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян е новият президент на Обединените арабски емирства, реши Федералният върховен съвет на държавата. Изборът дойде обявената вчера кончина на досегашния лидер, предаде Франс прес, като се позова осведомителната агенция на ОАЕ - УАМ.

Мохамед бин Зайед беше избран за президент на богатата монархия в Персийския залив, след като неговият брат Халифа бин Зайед Ал Нахаян почина вчера на 73-годишна възраст. Поради здравословни проблеми той отдавна не участваше в ежедневните дела на страната и управлението на практика беше поето от вече официално посочения Мохамед бин Зайед.

Бившият премиер Бойко Борисов на среща с Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян в ОАЕ (2018)

Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян е третият син на шейх Зайед бин Султан Ал Нахаян, който бе първият президент на Обединените арабски емирства и един от бащите основатели на ОАЕ.

Шейх Мохамед благодари на шейховете, членуващи във Федералния върховен съвет, за доверието, което са му гласували.

Избирането на Мохамед бин Зайед за президент на ОАЕ официализира лидерската му позиция в богатата петролна страна с население от 10 милиона души.

ОАЕ, които са съюзник на Саудитска Арабия и Съединените щати, бяха първата страна от Залива, която нормализира отношенията си с Израел. Това се случи през 2020 г., припомня Франс прес.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com