Историята на Колизеума в Рим

Историята на Колизеума в Рим | StandartNews.com

Колизеумът е символ не само на Рим и на Италия, а и на силата на цяла една велика империя.

Най-големият амфитеатър в Античността е наричан Амфитеатър на Флавиите или Амфитеатър на Цезарите, а името Колизеум му е било дадено към VIII век.

Строителството му започва император Веспасиан през 72 г. сл. н. е., а неговият син Тит го открива.

Когато амфитеатърът бил завършен, той можел да побере повече от 50 000 седящи човека. В древността бил дълъг 189 метра, 156 метра широк и 50 метра висок. Въпреки че строежът отнема само 8 години, император Веспасиан умира преди завършването му и неговият син Тит го открива.

Първите игри продължили 100 дни и до тях хората били допускани безплатно.

Игрите са започнали в прослава на боговете, но много бързо са загубили религиозния си привкус и е останало само зрелището, често кърваво. Сред най-популярните били битките между гладиаторите, между животни, военноморски игри, при които арената е била наводнявана. Арената на Колизеума служела и за наказание на престъпниците.

Теренът на който са се провеждали игрите, наречен хипогей, представлявал дървена платформа, покрита с пясък. Под него имало сложна система от тунели и стаи, където живеели гладиаторите, осъдените и животните.

По време на Средновековието е бил крепост, а през 15-16 век е разграбен и превърнат в каменоломна. Едва през XVIII век папа Бенедикт XIV успява да спаси останалото от амфитеатъра. Малко по-късно е започната и реставрацията на Колизеума.

Днес Колизеумът е най-голямата туристическа атракция в Рим, а туристите, които го посещават са милиони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай