Ислямска държава вече разполага и с авиация

Ислямска държава вече разполага и с авиация | StandartNews.com

Иракските пилоти, които са се присъединили към Ислямска държава, обучават членовете на групировката в Сирия да летят на три пленени изтребителя, според Сирийската обсерватория за правата на човека (SOHR), предаде Би Би Си.

Свидетели са наблюдавали самолетите да прелитат над военно летище в Алепо.

Междувременно иракските сили са започнали атака срещу бунтовниците близо до Тикрит.

За първи път групировката се сдобива с бойни самолети.

Бойци на Ислямска държава, която откъсна значителни територии от Ирак и Сирия, са летели на пленените Микоян МиГ-21 и МиГ-23 над превзетото от тях военно летище в ал-Джара, на изток от Алепо.

"Имат учители, иракски офицери, които са били пилоти по времето на Садам Хюсейн", коментира Рани Абдулрахман, ръководител на Syrian Observatory for Human Rights. "Хора са ги видели да излитат много пъти от летището, да летят около него и после да кацат", каза той, позовавайки се на очевидци от Алепо.

Не е известно дали самолетите са въоръжени и дали пилотите им могат да летят дълго на пленените от сирийската армия МиГ-ове.

Twitter профили, свързани с Ислямска държава са публикували снимки на пленени самолети и в други части на Сирия, но повечето от тях изглеждат неупотребими.

Провинцията на север от Алепо е сред основните бази на екстремистите в Сирия. Групировката често използва въоръжение, пленено от сирийската и иракската армия след превземането на няколко военни бази, но за първи път има свидетелство, че ползват бойна авиация.

Два дни на засилени въздушни атаки, водени от САЩ, са забавили настъплението на силите на Ислямска държава към сирийския град Кобани. Турските и американски власти коментираха, че пазеният от кюрдски сили сирийски град е на прага да бъде завзет от Ислямска държава, след като кюрдските защитници на града бяха подложени на засилен огън в последните дни и загубиха ключови позиции, предаде Ройтерс.

Това провокира засилени въздушни атаки на водените от американската коалиция войски, след като бяха извършени 14 нападения над ключови позиции на ИД около Кобани тази сряда и четвъртък, съобщиха източници от американското военно командване. Въпреки това, «наземната ситуация в Кобани остава напрегната», коментираха още от американския щаб.

Вече четириседмичната атака на ИД са тест за стратегията на администрацията на американския президент Барак Обама, а кюрдски лидери коментират, че градът няма да издържи без доставки на муниции и оръжия, нещо което съседна Турция засега отказва да позволи.

Държавния департамент на САЩ съобщи този четвъртък, че американски представител вече е провел разговори за първи път със сирийско-кюрдска група, която е част от защитата на района, включително и тази на град Кобани. Кюрдски източници от своя страна съобщават, че предават координати на ИД на американските представители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай