"Ислямска държава": $200 млн. или убиваме японските заложници (ОБЗОР)

"Ислямска държава": $200 млн. или убиваме японските заложници (ОБЗОР) | StandartNews.com

Групировката "Ислямска държава" ще екзекутира двама японци, ако до три дни не получи откуп от общо $200 млн. Заплахата се съдържа във видеоклип, пуснат от джихадистите. Съобщението бе направено в нета от мъж с маска на лицето и черни дрехи, държащ в ръцете си нож. Гласът на джихадиста много прилича на гласа на екзекутора Джихади Джон от предишни касапници, отбелязва британският в. "Телеграф". Записът показва японците Кенджи Гото и Харуна Юкава, облечени с оранжеви роби.

Медиите в Токио съобщават, че Харуна Юкава е шеф на частната военна компания "Пи Ем Си Джапан", опитал се да развива бизнес в Сирия, но пленен миналата година от джихадистите. Кенджи Гото е журналист, който събира информация в "горещи точки" от Близкия изток и Африка. В началото на клипа, продължил 2 минути, са монтирани кадри от изявление на японския премиер Шиндзо Абе в подкрепа на борбата с тероризма. След това се появяват двамата пленници с палача.

"Независимо че се намирате на 8500 километра разстояние от "Ислямска държава", вие съзнателно участвате в този "кръстоносен поход", обръща се екстремистът към народа и лидерите на Япония. Говорителят на японското правителство Йошихиде Суга заяви, че Токио няма да отстъпи пред тероризма, но може да плати откуп. В момента се проучва този вариант", обясни Суга. Миналата година "Ислямска държава" вече екзекутира четирима западни заложници, включително американските журналисти Джеймс Фоули и Стивън Сотло.

Лидерът на джихадистите ранен, но оцелял

Лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е бил ранен, заяви иракският премиер Хайдер ал Абади, цитиран от в. "Ал Хаят". "Абу Бакр ал Багдади е бил ранен в Ал Каим на границата между Сирия и Ирак, след иракски въздушен удар, но е оживял по чудо", обяви премиерът. По думите му лидерът на ИД прекарва по-голяма част от времето в Сирия. Иракският премиер Ал Абади заяви още, че с появата на заплахата от ИД много западни страни са променили целите си. Той посочи, че вече не се говори често за оттеглянето на Башар Асад от поста. "Забравиха за това искане или временно са го отложили", смята министър-председателят. В. "Ню Йорк Таймс" също писа, че САЩ, както по всичко личи, вече не се стремят да отстранят възможно най-бързо от власт Башар Асад. Те вече разглеждат неговото присъствие като ръководител на страната като препятствие на пътя на екстремистите към контрол над страната, пише изданието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай