Иран няма да се откаже от обогатяването на уран

Иран няма да се откаже от обогатяването на уран | StandartNews.com

Техеран. Иранският президент Хасан Роухани заяви, че страната му няма да се откаже от правото си да обогатява уран, в първите си коментари, след като преговорите със световните сили в Женева във връзка с ядрената програма на Иран.

Роухани заяви в неделя, че неговата страна е действала рационално и тактично по време на трите дни на ядрените преговори в Женева, която завършиха в събота без споразумение.

"Казахме на преговорящите страни, че няма да се поддадем на заплахи, санкции, унижение или дискриминация. Ислямската република не е и няма да пред каквито и да е заплахи," каза той в реч в Народното събрание, предаде Ал-Джазира, цитарайки съобщение от агенция ИСНА.

Коментарите идват ден след като Франция очевидно осуети сделката, която можеше да намали санкциите срещу Иран в замяна на отстъпки по ядрената й политика.

"За нас има червени линии, които не могат да се преминават", заяви Роухани. "Националните интереси са нашите червени линии, които включват нашите права в рамките на международните правила за обогатяванвто на уран в Иран."

Западните страни подозират Техеран, че под прикритието на ядрена програма за мирни цели работи върху разработването на атомна бомба – нещо, което Иран отрича.

Дипломати от групата P5 +1 - САЩ, Великобритания, Франция, Китай, Русия, Германия и ЕС - търсеха предварително споразумение, което щеше да ограничи ядрената програма на Иран и да я направи по-прозрачна за ООН.

Основните проблематични точки включват призивите за спиране на ядрения реактор в Арак, югоизточно от Техеран, съдбата на запасите на Иран от обогатен уран, както и естеството и последователността на намаляването на икономическите санкции.

Преговорите ще бъдат възобновени на 20 ноември, но ще включват официални лица от по-ниско ниво служители, което говори, че няма особено добри перспективи за сключване на сделка.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви след разговорите, че Вашингтон е "решен да осигури", че Иран никога няма да продобие ядрено оръжие.

Иран е подписала договора за неразпространение на ядрено оръжие, който позволява да се обогатява уран за използване в цивилни реактори.

Икономиката на Иран е силно повредена от санкции, наложени от западните сили заради ядрената програма на страната, и страда от висока инфлация, лоши експортни пазари и двуцифрен процент на безработица.

Американските политици в момента подготвят нов пакет от санкции срещу Техеран, съдържанието на които ще бъде обсъдено в Конгреса през следващата седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай