Няма споразумение за ядрената програма на Иран

Франция настоя за по-строги условия

Няма споразумение за ядрената програма на Иран | StandartNews.com

Женева. Преговорите между световните сили и Иран не успяха да постигнат споразумение относно ядрената програма на Техеран, предаде Би Би Си.

Комисарят на ЕС за външната политика Катрин Аштън заяви на пресконференция, че е имало много "конкретен напредък, но и някои различия".

Баронеса Аштън, която координира преговорите, заяви, че те ще бъдат възобновени на 20 ноември.

Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф каза, че не е разочарован от резултата, и че разговорите са били "нещо, върху което можем да продължим да работим".

Той каза, че всички участници са "на една и съща страница" и " има стимул за постигане на споразумение".

Междувременно държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви: " Няма съмнение в, че ние сме по-близо сега (до съглашение), отколкото бяхме преди."

Международните сили се опасяват, че Техеран се опитва да създаде ядрено оръжие, но Иран твърди, програмата е изключително само за мирни цели.

Предложението, което беше разпространено, ще изисква от Иран да замрази разширяването на ядрената си дейност, в замяна от ограничено освобождаване от икономически санкции.

 

Ясно е,м че не е била постиганата сделка и остава сериозни разлики в позициите на участващите. И двете преговарящи страни отказаха да кажат какви са тези различия.

Трите дни на преговори бяха най-интензивните преговори за ядрената програма на Иран в продължение на много години, а участието на Джон Кери бележи най-обстойния контакт на високо равнище между САЩ и Иран след Ислямската революция от 1979 г.

Дипломатически източници заявиха, че Франция е поискала по-строги условия за Иран.

Късно вечерта в събота френският министър на външните работи Лоран Фабиус каза, че трите дни на преговори са приключили без споразумение.

"Ние все още не сме успели да сключим някаква договореност, защото все още има някои въпроси, които остава да бъдат разгледани", заяви той.

В същото време Кери заяви пред репортери: "Ние не само се съгласихме по доста различия и изяснихме тези, които остават, но постигнахме значителен напредък в работата по въпроса как да гарантираме мирния характер на ядрената програма на Иран."

Иранският президент Хасан Роухани призова световните сили да не пропускат "изключителната възможност" да постигнат споразумение

Външният министър на Великобритания Уилям Хейг също призова преговарящите да "се възползват от момента".

Преговорите в Женева включва Иран и P5 +1: САЩ, Русия , Великобритания, Франция и Китай като постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, плюс Германия.

Освен Франция, Израел и арабските страни от Персийския залив също не искат да се стига до частично споразумение с Иран. Израел настоява Иран изцяло да прекрати ядрената си програма, преди да се започнат каквито и да е преговори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай