Ирак ваксинира 5.6 млн. деца срещу полиомиелит

Ирак ваксинира 5.6 млн. деца срещу полиомиелит | StandartNews.com

Багдад. Иракското здравно министерство ще проведе Национални имунизационни дни от 6 до 10 април с подкрепата на УНИЦЕФ и световната здравна организация (СЗО). Акцията е провокирана от разпространението на полиомиелит (детски паралич) в няколко страни от Близкия Изток.

Кампанията за ваксинация цели да обхване всички 5.6 милиона деца на възраст от 0 до 5 години, включително бежанските лагери, центровете за настаняване и приютяващите общности и селища, съобщиха от УНИЦЕФ. На децата ще се дават по 2 капки от приеманата през устата ваксина срещу полиомиелит. Цената на ваксината се субсидира от СЗО и УНИЦЕФ, а световната организация ще проведе независимо наблюдение за изпълнението на тази и последващи кампании. 

На 30 март здравното министерство на страната обяви, че детският паралич се е завърнал в Ирак след 14 години без нито един случай. Заболя 6-месечно бебе в Русафа на север от Багдад. Лабораторни тестове, извършени от експерти на СЗО, показаха, че вирусът е много сходен с този, който се появи наскоро в Сирия. 

"Имаме нужда от обединените усилия на правителството, агенциите на ООН и иракския народ, за да изгоним виуса от страната. Направихме го през 2000 г., ще го направим отново", заяви д-р Марцио Бабиле, представител на УНИЦЕФ в Ирак. "Изкореняването на полиомиелита е приоритет в глобален мащаб. Затова призовавам иракския народ да се обединим и да подсигурим ваксинирането на всяко дете под 5-годишна възраст през идната априлска кампания, независимо колко дози са получили децата преди", каза той. 

През март се проведе предишната национална имунизационна кампания, в рамките на която 5.3 милиона деца получиха доза ваксина срещу полиомиелит. Със следващия етап се цели да се спре разпространението на болестта и всички деца в Ирак да са предпазени от детски паралич. 

"Появяването на дивия полиомиелитен вирус в Ирак след 14 години изисква концентрирани усилия. Ваксинацията е единственият начин да се спре неговото разпространение и да се овладее инфекцията", категоричен е д-р Сайед Джафар, представител на СЗО в Ирак. "Главната цел на априлската кампания е да обхване всички деца до едно. Здравното министерство свърши забележителна работа за достигането на необхванатите деца и се очаква почти да няма такива. В същото време имаме нужда да засилим рутинната имунизация, която е основното средство за изкореняване на полиомиелита", добави той. 

За България е важно болестта, която е изкоренена у нас, да не получи шанс за разпространение чрез влизащите през граница бежанци от войната в Сирия и сруги близкоизточни държави. Допреди избухването на гражданската война 100% от населението на Сирия е било ваксинирано и страната беше изкоренила полиомиелита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай