Интерпол изкара Чорни от черния списък

Интерпол изкара Чорни от черния списък | StandartNews.com

Интерпол изкара Михаил Чорни от черния си списък. През декември 2009 г. испанската полиция започна да разследва бизнесмена за пране на пари за руската мафия. И го постави в списъка за издирвани лица. А по-късно поиска и израелските власти да го екстрадират. Те обаче отказаха, защото няма доказателства за вината на Чорни. Година по-късно Испания обяви бизнесмена за издирване през Интерпол. На 23 декември 2015 г. обаче Централния следствен съд на Мадрид излезе с решение, че прекратява издирването на бизнесмена чрез Интерпол.

"Михаил Чорни прекара над една трета от живота си, за да изчиства своята репутация след десетилетия на фалшиви и неоснователни обвинения срещу него", твърдят негови близки. През годините материалите за бизнесмена в пресата накараха десетки служби да започнат разследвания, които обаче не успяха да докажат. Тези процеси накараха няколко държави да забраняват достъпа на Чорни и правото му да се движи свободно в света.

Чорни започва да работи в много млада възраст. Той намира партньори в Америка и Англия за няколко големи проекта. И успява да натрупа голям капитал от алуминиевата и стоманената промишленост. Престъпни групировки обаче се опитват да му отнемат бизнеса и това го принуждава да напусне Русия и да замине за Израел. Срещу него дори има атентат през 1995 г. в Тел Авив. По-късно атентаторите се предават сами на израелските власти. Въпреки това опитите за дискредитиране на бизнесмена продължават с помощта на десетки неверни материали в руската и световната преса. В тях Чорни е описван като мафиотски бос и издирван от Интерпол престъпник. Бизнесменът обаче печели голяма част от делата, които води срещу пресата. Освен това получава официални документи от Русия, че никога не е бил разследван или арестуван. Въпреки това много европейски страни забраняват на Чорни да влиза в тях. През 1996 г. срещу него се води дълъг процес в Швейцария, в който го проверяват дали има връзка с Измайловската мафия. През 2008 г. той е напълно оправдан. Дори получава компенсация заради нанесени морални щети.

Междувременно през 2001 г. Чорни заема голяма сума пари на израелския бизнесмен Гад Зееви, който ги използва като гаранция, за да сключи голяма сделка. Пресата обаче представя случая опит на руската мафия да превземе израелската телефонна компания. Започват съдебни дела, които след 16 години отново напълно оправдават Чорни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай