Интерпол издаде глобална тревога за сигурността

Интерпол издаде глобална тревога за сигурността | StandartNews.com

Лион. Интерпол издаде глобална тревога за сигурността, свързана с предполагаемо участие на Ал Кайда в последните бягства от затвори в Близкия изток и Северна Африка.

Интерпол се позовава на затворнически бягства в Ирак, Либия и Пакистан, и помоли членовете на оргазицаията да проверят, ако те са свързани.

Агенцията поиска също страните членки "бързо да обработват всякаква свързана информация за тези събития".

В най-новото бягство, 248 затворници бяха изкарани от затвора в Северозападен регион на Пакистан.

Талибаните използвали автоматични оръжия и бомби, за да съборят стените на затвора в Дера Исмаил Хан на 30 юли. Най-малко 13 души са били убити, включително шестима полицаи.

Властите заявиха, че поне 30 от тези, които са избягали са били "закалени бойци" вкарани в затвора за участие в самоубийствени атентати и други тежки атаки.

Изявлението идва след като Държавният департамент на САЩ издаде глобално предупреждение за пътуване на американци поради опасения от неуточнена атака на Ал Кайда.

САЩ затвори и редица свои посолства в Близкия Изток.

Франция заяви, че ще затвори посолството си в Йемен от съображения за сигурност, след като подобна мярка предприеха Германия и Великобритания, предаде АФП.

"В рамките на провеждащата се от нас оценка на рисковете имаме информация за наличието на достатъчно сериозни заплахи, за да затворим посолството си в неделя и в понеделник", заяви говорител на френското министерство на външните работи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай