Индия вдигна митата за внос на злато

Индия вдигна митата за внос на злато | StandartNews.com

Делхи. Индия увеличи митническите си такси за вноса на благородни метали за трети път от януари насам в опит да запълни дефицита по текущата си сметка и да защити националната валута.

Правителството на най-големия купувач на злато в света увеличи митото от 8 на 10% за 300 грама от благородния метал, като по този начин се надява да охлади афинитета на страната към търговията със злато.

Златото е много популярно в Индия, особено по време на религиозните фестивали и сватбените сезони. От службата по приходите аргументираха мярката с необходимостта за ограничаване на вноса на злато и сребро.

Светвните агенции уточнияват, че увеличението на митото е част от усилията за ограничаване на дефицита по текущата сметка на страната, който е най-широко прилаганата мярка в търговията и който предизвика безпокойството на международните рейтингови агенции и допринесе за занижаването на курса на рупията до рекордно ниски нива спрямо долара.

Правителството обяви също така увеличаване на митото върху вноса на платина от 8 на 10%, а митническите такси за среброто бяха повишени от 6 на 10%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай