Има споразумение! Гърция остава в Еврозоната

Има споразумение! Гърция остава в Еврозоната | StandartNews.com

Гърция ще получи нов заем

Лидерите на страните от Еврозоната постигнаха единодушно споразумение за Гърция. Това стана ясно от думите на председателят на Европейския съвет Доналд Туск в Twitter.

Според него Гърция ще получи нов заем, но срещу извършването на "сериозни реформи".

Еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московици заяви, че продължителните дискусии в Брюксел сами по себе си потвърждават, че лидерите на 19-те държави от еврозоната искат да запазят Гърция във валутния съюз на Общността.

Срещата на върха на еврозоната постигна споразумение за Гърция, пък написа от своя страна белгийският премиер Шарл Мише.

В същото време люксембургският премиер заяви, че Гърция и еврозоната са близо до постигането на споразумение.

Руската агенция ТАСС съобщи, че "лидерите от еврозоната са решили да оставят засега Гърция в еврозоната".

Премиерът на Малта Джоузеф Мускат също потвърди, че лидерите на ЕС са успели да договорят споразумение за Гърция. "Има споразумение", написа той на страницата си в Twitter.

"Изглежда постигнахме споразумение", каза от своя страна говорителят на правителството на Кипър.

Решението на лидерите идва след 16- часови преговори, започнали вчера вечерта.

По време на последния преговорен маратон два бяха спорните въпроса - участието на Международния валутен фонд (МВФ) в евентуален нов спасителен план и създаването независим фонд в Люксембург под европейски надзор, който да управлява гръцките активи.

На пресконференция след споразумението Туск обяви, че то трябва да бъде одобрено от парламентите на страните-членки на еврозоната.

"Ние имахме само една цел днес – да намерим споразумение", каза Туск.

От своя страна председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че "силно" се е работило за споразумението. Той потвърди, че е отхвърлена идеята за "Грексит".

След него председателят на еврогрупата Йерун Дейселблум съобщи, че ще бъде създаден специален фонд, който ще оперира с гръцките активи от евентуалната приватизация.

Финансовите министри спешно ще обсъдят въпроса за кредит.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че гръцките банки най-вероятно ще останат затворени още няколко дни. През това време ще се очаква финализиране на споразумението. Според него целта за оставане на Гърция в еврозоната е постигната.

Гърция ще получи нов заем (трета спасителна програма). Обемът на помощта е 82-86 млрд. за три години, обяви германският канцлер Ангела Меркел.

До края на тази седмица гръцкият парламент трябва да подкрепи основната част от постигнатите решения, сред които и обособяването на фонд от 50 милиарда евро държавна гръцка собственост, който ще бъде управляван от надзорен орган. Възможностите са чрез управлението на тези активи да бъдат трупани печалби и от тях да се извършват разплащания по дълга. Другата възможност е приватизирането на тази собственост и получените средства отново да бъдат насочвани към разплащането на задълженията към кредиторите. След произнасянето на парламента в Атина, решението за отпускането на нов заем да бъде потвърдено и от някои национални парламенти в еврозоната. Едва тогава Еврогрупата ще може да започне преговорите, наред с останалите обвързани институции, по отпускането на новия заем, поясни председателят на еврозоната Йерун Дейселблум.

Междувременно по линия на "мостовото финансиране" на Гърция се предвижда да бъдат предоставени капитали в размер на 7 млрд. евро за държавните нужди през юли, и 5 млрд. евро за август, за да бъдат погасени плащания по облигации от ЕЦБ за юли и август, а също и да бъде изплатен висящият транш към Международния валутен фонд в размер на 1,58 млрд. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай