Илхам Алиев спечели нов президентски мандат

Илхам Алиев спечели нов президентски мандат  | StandartNews.com

Баку. Държавният глава на Азербайджан Илхам Алиев, който управлява страната от 2003 година насам, спечели провелите се в сряда президентски избори с над 84% от гласовете. На изборите се явиха общо 10 кандидати за висшия държавен пост.

Така Алиев изпреварва с голяма преднина опонента си Джамил Хасанли, който е спечелил едва 8% от гласовете. Хасанли вече заяви, че има „масови" измами с гласове, и предупреди, че няма да признае резултатите от вота.

Централната избирателна комисия обаче обяви изборите за държавен глава на Азербайджан за състояли се.

„Изборите са се състояли във всички избирателни секции. Нито една жалба не е постъпила през днешния ден. Имало е отделни недоразумения, но са оперативно разрешени от членовете на избирателните комисии", каза Председателят на ЦИК Мазахир Панахов на пресконференция.

Кандидатурата на Алиев за поста на държавен глава бе издигната от управляващата партия „Ени Азербайджан". Той упражни правото си на глас в избирателна секция в училището в Баку, в което той е учил като дете.

Въпреки публичния отказ на Алиев за провеждане на избирателна кампания, победата му изглеждаше сигурна, тъй като властите контролират повечето от медиите в бившата съветска държава.

51-годишният лидер дойде на власт през 2003 година след смъртта на своя баща Гейдар - бивш офицер от КГБ и високопоставено лице по съветско време, който управлява богатата на петрол каспийска страна в продължение на 10 години.

Алиев беше преизбран през 2008 година с 89% от гласовете на избори, които западните наблюдатели отказаха да определят като свободни и справедливи.

След спорния референдум от 2009 година, който позволи на Алиев да се кандидатира за трети мандат, социологическите проучвания преди вота показаха, че азербайджанският лидер се радва на подкрепата на 80% от избирателите.
Алиев пропусна телевизионните дебати и отхвърли провеждането на митинги.

Въпреки заглушената кампания, в рамките на която беше ограничено разлепянето на плакати и която бе рядко споменавана в медиите, се очакваше силна избирателна активност от имащите право на глас около 5 милиона души.

Подсилен от приходите от петрола, стандартът на живот в основно мюсюлманската нация се покачи през последното десетилетие, в което Азербайджан се превърна във важен енергиен доставчик за Европа и партньор на НАТО.

Над 52 000 наблюдатели от местни политически партии, движения и обществени организации бяха регистрирани да следят хода на гласуването и броенето на гласовете на изборите за президент на Азербайджан.

„На всяка избирателна секция се падат по 10 наблюдатели, това е много добре", каза Мазахир Панахов на пресконференция в Баку преди дни. Гласуването бе следено и от над 1280 международни наблюдатели.

"Гражданите на Азербайджан гласуват на президентските избори в демократична и безпроблемна обстановка", заяви българският наблюдател Хамид Хамид. Той подчерта, че изборите протичат нормално. „Вотът се провежда по прозрачен начин", добави Хамид.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай