ИД е убила 15 свои членове в Ракка

ИД е убила 15 свои членове в Ракка | StandartNews.com

"Ислямска държава" е убила 15 свои членове в Ракка, съобщава сирийският Център за наблюдение на човешките права, цитиран от БНР. Това е най-масовата досега екзекуция в службите за сигурност на джихадистката групировка в Сирия. Убийствата са били извършени след арестуването на 35 членове на ИД в Ракка. Екзекуциите са свързани с ликвидирането на високопоставена фигура в групировката - Абу Хиджа ат Тунизи, който загина в сряда при въздушен удар.

От сирийския Център за наблюдение на човешките права съобщиха още, че говорителят на сирийския клон на Ал Каида - Фронта Ан Нусра, е бил убит при въздушен удар. Абу Фирас с прякор "Сириеца" е бил убит при сирийски или руски въздушен удар в село, северозападно от град Идлиб. С него са загинали също синът му и най-малко 20 джихадисти от Ан Нусра и групировката Джун ал Акса, също свързана с Ал Каида, както и узбекски джихадисти.

Според центъра, който разполага с голяма мрежа от информатори из цяла Сирия, Абу Фирас е бил на среща с другите джихадисти, когато били изненадани от въздушното нападение.

Провинция Идлиб е в ръцете на Ан Нусра и съюзниците й от 2015 г. Те заедно с "Ислямска държава" са изключени от режима на прекратяване на огъня и продължават да бъдат мишена на удари от сирийските и руските сили, както и от международната коалиция начело със САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай